Składniki na 2 porcje
400g polędwiczki wieprzowej
100g mrożonego szpinaku
50g topionego serka
40ml oleju słonecznikowego
Kieliszek czerwonego wina
Przyprawy (u mnie majeranek, oregano, czosnek granulowany, pieprz, sól)
Jak to przygotować:
Rano przed wyjściem do roboty bierzesz miseczkę, wlewasz olej, wino, przyprawy, mieszasz i wkładasz tam polędwice, kładziesz to do lodówki. Szpinak wyciągasz z zamrażalnika.
Wracasz z roboty. Wrzucasz na patelnie teflonową szpinak i serek, wymieszasz ładnie, do miski i za okno na parapet ( lub do lodówki), żeby trochę przestygło. Następnie bierzesz polędwiczkę, tniesz na pół (2 porcje) i robisz w środku dziurkę drewnianą łyżką. Nadziewasz polędwiczki farszem ze szpinaku i spinasz je wykałaczką. Na patelni rozgrzewasz pozostały olej i wrzucasz polędwiczki.Ok. 10min i gotowe. Polędwiczkę tniesz w plastry, wrzucasz ryż na talerz i wcinasz.
1 porcja - koszt ok. 6zł
860 kalorii
50g białka
80g węgli
40g tłuszczy (20g jak nie polewasz ryżu tłuszczykiem z patelni)
Do tego dużo minerałów i witamin (sprawdź sobie w Dzienniku P.)
Smacznego.
"Jesteśmy wyjątkowi, Panowie, ponieważ stwarzamy sami siebie.
Przez długie lata surowych ćwiczeń, poświęceń,wyrzeczeń,
bólu wykuwaliśmy nasze ciała w ogniu woli." - Wejście smoka 1973