...
Napisał(a)
no niestety aby dostarczyc duze ilosci bialka z pokarmu mam do dyspozycji, jaja, chudy ser , tunczyka z wody oraz piers z kurczaka bo niestety ani wolowiny ani cieleciny nie lubie, nie umiem cieszyc sie jedzeniem bo piers z kurczaka pieczona jest smaczana przez gora tydzien ale potem staje sie monotonna i ciezko wchodzi, bialy ser zmieszany z tunczykiem moze byc ale tunczyka nie powinno sie jesc za czesto ze wzgledu na rtec, jaja cale tez maja cholesterol i tak pozostaje kurczak chudy ser i bilaka jaj :D jakos nie umiem z tego przyrzadzic nic smacznego...
...
Napisał(a)
zdrowa zbilansowana dieta, powinna opierac sie na produktach niskoprzetworzonych
W przypadku protein, szczególnie tych dłużej wchłanialnych z odżywki (peptyd glutaminowy, białka jaj, micelarna kazeina), ma to jakiekolwiek znaczenie?
Tym bardziej, że nie pisałem o podstawowym źródle, ale o jednym z głównych. Nie jest łatwo (i tanio) dostarczyć odpowiednią ilość białka z pożywienia. Natomiast z odżywki jesteśmy w stanie dostarczyć je łatwo, szybko, smacznie i, przede wszystkim, mając pewność, że jest wysokiej jakości (no, w zależności od marki). Podkreślam tę ostatnią cechę w kontraście do powszechnie spożywanych dziś produktów, które dostarczą nam więcej syfu niż wartościowego białka. Primocwks, zwróciłeś uwagę na ciekawy problem, mało jest smacznych produktów, które zawierają dużo białka, no i w końcu się nudzą...
Zmieniony przez - ADRIANUS88 w dniu 2010-03-04 19:14:49
W przypadku protein, szczególnie tych dłużej wchłanialnych z odżywki (peptyd glutaminowy, białka jaj, micelarna kazeina), ma to jakiekolwiek znaczenie?
Tym bardziej, że nie pisałem o podstawowym źródle, ale o jednym z głównych. Nie jest łatwo (i tanio) dostarczyć odpowiednią ilość białka z pożywienia. Natomiast z odżywki jesteśmy w stanie dostarczyć je łatwo, szybko, smacznie i, przede wszystkim, mając pewność, że jest wysokiej jakości (no, w zależności od marki). Podkreślam tę ostatnią cechę w kontraście do powszechnie spożywanych dziś produktów, które dostarczą nam więcej syfu niż wartościowego białka. Primocwks, zwróciłeś uwagę na ciekawy problem, mało jest smacznych produktów, które zawierają dużo białka, no i w końcu się nudzą...
Zmieniony przez - ADRIANUS88 w dniu 2010-03-04 19:14:49
...
Napisał(a)
ale sama piers z kurczka mozna podać na 1000 sposobów, pomijam już, że kurczak to nie tylko piers - ale równiez udko, czy podroby. Cholesterolu z jajek tez bym sie nie obawiał.
Zapraszam do dzialu "kuchnia sfd"
Zapraszam do dzialu "kuchnia sfd"
...
Napisał(a)
W przypadku protein, szczególnie tych dłużej wchłanialnych z odżywki (peptyd glutaminowy, białka jaj, micelarna kazeina), ma to jakiekolwiek znaczenie?
- ma.
Poza tym "bialka dlugowchlanialne" z odzywek - to pojecie mocno relatwyne. 20g kazeiny w porownaniu z kotletem schabowym - bedzie bialkiem szybkowchlanialnym...
Zmieniony przez - faftaq w dniu 2010-03-04 20:27:54
- ma.
Poza tym "bialka dlugowchlanialne" z odzywek - to pojecie mocno relatwyne. 20g kazeiny w porownaniu z kotletem schabowym - bedzie bialkiem szybkowchlanialnym...
Zmieniony przez - faftaq w dniu 2010-03-04 20:27:54
...
Napisał(a)
fatfaq ja wiem ze mozna na 100 sposobow kurczaka przyrzadzic ale z tych lekkostrawnych i zdrowych znam 3 : gotowanie, pieczenie i grillowanie ale ze wzgeldu na pore roku ono w moim przypadku opada. smazenie ze zrozumialych wzgledow odpada rowniez bo jest kaloryczne i ciezkostrawne. Ograniczac sie do gotowania i pieczenia duzego pola manewru nie ma :D
...
Napisał(a)
Faftaq, akurat wieprzowina to chyba nienajlepsze źródło białka tak jeśli chodzi o jakość, jak i wchłanialność. Kazeina wchłania się do 6 h. Jeśli miałbym wybierać między kazeiną, a białkiem ze schabowego, wybór jest oczywisty... Schabowy :P Ale tylko ze względu na walory smakowe :P A tak na poważnie, nie można napychać cały czas zołądka. Ile musisz zjeść gram np. tego schabowego by dostarczyć 30g białka? Pytanie retoryczne... A proteiny z odżywki z mlekiem czy nawet do posiłku też automatycznie mają dłuższą wchłanialność.
Zmieniony przez - ADRIANUS88 w dniu 2010-03-04 22:06:17
Zmieniony przez - ADRIANUS88 w dniu 2010-03-04 22:06:17
...
Napisał(a)
primocwks - ale dan gotowanych/pieczonych/grilowanych - też jest sporo. probowales zrobic sobie sałatkę z kurczakiem, urozmaicac dania jakimis lekkimi sosami?
Nie jestem kucharzem, nie będę tutaj sie rozwodzic w temacie kluinariów, ja w kazdym bądź razie jem smacznie i nie wyobrazam sobie jesc niesmacznie.
ADRIANUS88 - czy wieprzowina jest najlepszym zrodlem bialka? No nie wiem. Czy tak czy siak jest bialkiem pelnowartosciowym - więc sie nadaje . Osobiscie wolę zjesc nieprzetowrzone jedzenie - niz porcje odzywki bialkowejj, zwłaszcza kazeiny której docelowo nie uzywam. Schabowego - uzylem jako parabolicznego obrazka.
Odzywki bialkowe mogą wchlaniac się szybciej, niz nieprzetworzone zrodla bialka, wlasnie ze wzgledu na stopien przetworzenia. Choc w istocie kwestia szybkosci absorbcji, to kwestia względna, gdyz szacuje się ją uzywając bialek solo, bez dodatkow innych pokarmów, w istocie moze byc nawet bardziej skorelowana z dawką przyjetego bialka (im wiecej spozyjesz - tym dluzej bedzie sie wchłaniac), czy też z towarzyszacymi mu pokarmami (inna bedzie kinetyka wchlaniania aminokwasów z chudego twarogu i z tlustego twarogu z ryzem i rodzynkami).
Akurat bialka serwatkowe sa o tyle wyjatkowe, że wchlaniaja sie gwałtownie (szczyt po ok 60 - 90 min od spozycia, potem gwaltowny spadek do i ok 180 minuty poziom leucyny z WP osiaga stezenie leucyny z kazeiny, ktory jest w miare stały), ale slad po spozyciu sredniej porcji wheya (30 - 40g), w postaci podwyzszonego poziomu aminowasów w krwi moze sie utrzymywac przez 4 - 5h godzin po jego (whey'a) spozyciu...
Zmieniony przez - faftaq w dniu 2010-03-05 15:49:06
Zmieniony przez - faftaq w dniu 2010-03-05 16:01:58
Nie jestem kucharzem, nie będę tutaj sie rozwodzic w temacie kluinariów, ja w kazdym bądź razie jem smacznie i nie wyobrazam sobie jesc niesmacznie.
ADRIANUS88 - czy wieprzowina jest najlepszym zrodlem bialka? No nie wiem. Czy tak czy siak jest bialkiem pelnowartosciowym - więc sie nadaje . Osobiscie wolę zjesc nieprzetowrzone jedzenie - niz porcje odzywki bialkowejj, zwłaszcza kazeiny której docelowo nie uzywam. Schabowego - uzylem jako parabolicznego obrazka.
Odzywki bialkowe mogą wchlaniac się szybciej, niz nieprzetworzone zrodla bialka, wlasnie ze wzgledu na stopien przetworzenia. Choc w istocie kwestia szybkosci absorbcji, to kwestia względna, gdyz szacuje się ją uzywając bialek solo, bez dodatkow innych pokarmów, w istocie moze byc nawet bardziej skorelowana z dawką przyjetego bialka (im wiecej spozyjesz - tym dluzej bedzie sie wchłaniac), czy też z towarzyszacymi mu pokarmami (inna bedzie kinetyka wchlaniania aminokwasów z chudego twarogu i z tlustego twarogu z ryzem i rodzynkami).
Akurat bialka serwatkowe sa o tyle wyjatkowe, że wchlaniaja sie gwałtownie (szczyt po ok 60 - 90 min od spozycia, potem gwaltowny spadek do i ok 180 minuty poziom leucyny z WP osiaga stezenie leucyny z kazeiny, ktory jest w miare stały), ale slad po spozyciu sredniej porcji wheya (30 - 40g), w postaci podwyzszonego poziomu aminowasów w krwi moze sie utrzymywac przez 4 - 5h godzin po jego (whey'a) spozyciu...
Zmieniony przez - faftaq w dniu 2010-03-05 15:49:06
Zmieniony przez - faftaq w dniu 2010-03-05 16:01:58
...
Napisał(a)
Izolat 30min. po treningu, przed snem białko z formuła nocną, nie wiem jakie masz fundusze, korzystnie wychodzi Night Protein Blend-Trec i System Protein-Olimp. Białko oczywiści pij z wodą na redukcji. Powodzenia:)
Motywacja jest tym, co pozwala Ci zacząć, nawyk jest tym, co pozwala Ci wytrwać!
Polecane artykuły