I tak nic nie zmieni tego, że w polskiej kulturze mamy okres świąt wielkanocnych, a jak wiadomo, na tradycyjnym polskim stole królują wtedy jajka.
Każdy poczciwy forumowicz jednak jajca w takiej, bądź też innej postaci wcina na co dzień, a nieraz i kilka razy dziennie...
Postanowiłem więc wrzucić przepis od siebie na trochę inne jajka. Nie jest to żadna odkrywcza receptura, ani magiczny przepis o idealnych proporcjach B/T/W ale na pewno jest to danie zdrowe, smaczne i estetycznie wyglądające
Czego potrzebujemy??
2 puchy tuńczyka (trzeba go dobrze rozdrobnić, albo od razu rozdrobniony kupić)
~15 jaj ugotowanych na twardo
5-10 ml oliwy z oliwek
1 cebula
przyprawy - wedle uznania (ja użyłem tylko pieprzu ziołowego i soli czosnkowej, ale można dodać praktycznie wszystko)
Wykonanie:
Jajka ugotowane na twardo traktujemy nożem. Po prostu rozcinamy je wzdłuż, aby z białek powstały takie "łódeczki", żółtka odkładamy do jakiegoś pojemniczka, zaraz się nimi zajmiemy.
Tak to wygląda :
Żółtka ścieramy na tarku, im drobniej tym lepiej, dodajemy pokrojoną drobno cebulę, ew. też czosnek, dodajemy odsączonego z wody tuńczyka i starannie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Może to zająć chwilę.. W tym czasie dodajemy też przyprawy i troszkę oliwy z oliwek, żeby ten "farsz" był jendolity i sklejony nieco.
Zwróćcie też uwagę na to zdjęcie, tak powinna wyglądać ta masa i dobrze by było jakby do rundy finałowej użyć takiej szprycy jak na zdjęciu
Jeśli nie macie czegoś takiego, to macie coś innego, a mianowicie pecha
W każdym razie, nakładamy farsz na połówki jajek, nie wiem, możecie to zrobić za pomocą łyżki lub nawet koparki jeśli ktoś posiada i lubi, ja użyłem właśnie tego skomplikowanego urządzenia które jest na zdjęciu wyżej.
Final Stage :
Tak to powinno wyglądać. Na zdjęciu wyszło troszkę jak... nie powiem co Ale w rzeczywistości wygląda ładniej i smakuje przede wszystkim
Gotową potrawę można oczywiście udekorować jakimś dobrym sosikiem na bazie jogurtu (w granicach rozsądku, żeby to nie pływało..), lub jakąś pastą chrzanową, jeśli takowa nie składa się z kilo chrzanu, 200ml śmietany i pół kilo cukru
Rozkład makroskładników :
Białko : 150g
Tłuszcze : 90g
Węglowodany : 5g
Kcal : ok 1400
To jest rozkład na całość, bez żadnych dodatków (typu sos), czyli 30 połówek.
Danie nadaje się w sam raz jak spodziewamy się gości i w dodatku nie jest wcale drogie. Postać może spokojnie kilka dni w lodówce, nic się nie popsuje.
Wesołych świąt!
Zmieniony przez - carbon91 w dniu 2010-04-03 14:04:17
--== GAINER TEAM ==--