szukajac tematu indeksu glikemicznego na allegro, znalazlem cos takiego:
"SPAGHETTI
Firmy Michel MONTIGNAC
Bardzo niski Indeks Glikemiczny
IG = 10
Produkty MONTIGNAC to delikatesowe i zdrowe produkty spożywcze, produkowane we Francji zgodnie z zasadami popularnej w Europie metody MONTIGNAC.
Nie zawierają cukru, konserwantów, ani sztucznych dodatków.
Charakteryzują się niskim indeksem glikemicznym, a ich składniki pochodzą w znacznej części z upraw ekologicznych.
Makaron spaghetti (IG =10) powstał z pszenicy durum i zawiera dodatek łatwo rozpuszczalnego błonnika o właściwościach prebiotycznych (inulina i oligofruktoza otrzymane z korzeni cykorii).
Makaron posiada bardzo niski indeks glikemiczny i aktywuje bifidobakterie jelitowe, które zwiększają komfort trawienia.
Doskonały dla osób odchudzających się. Można go jeść nawet w pierwszej fazie Metody Montignac."
Moje pytania:
1. Czy taki IG jest w ogóle możliwy?
2. Czy będąc na low-carbie, już po okresie wprowadzenia, można wprowadzić taki makaron do swojej diety? (Jeśli tak to w jakich porach - po treningu?)
Liczę na sensowną dyskusję, pozdrawiam