Postanowiłam umieścić tutaj ten artykuł, ponieważ nie znalazłam jeszcze żadnego tematu, który by w sposób zorganizowany opisywał dobroczynne właściwości tego produktu odżywczego.
SIEMIĘ LNIANE
Każdy z nas, Użytkowników tego Forum, wie, iż do prawidłowego funkcjonowania organizmu niezbędne są kwasy tłuszczowe. Kwasy tłuszczowe, tak jak węglowodany i białka, są niezbędne do wzrostu masy mięśniowej. Wiadomym jest również, iż takimi zdrowymi kwasami tłuszczowymi są te wielonienasycone.
Jednym z takich produktów, zawierającym duże ilości wielonienascyconych kwasów tłuszczowych jest siemię lniane. Jest ono bogate w kwas askorbinowy, enzymy, cynk, żelazo, karoten, witaminy z grupy B, magnez, wapń, siarkę, potas, fosfor, mangan, krzem, miedź, nikiel, molibden, chrom, kobalt, glicerydy kwasów nienasyconych (m.in. linolenowego i linolowego). Zawiera również, chociaż w mniejszej ilości glicerydy kwasów nasyconych oraz fitosterole i witaminę E. Siemię lniane jest także bogate w błonnik rozpuszczalny jak i nierozpuszczalny.
Osoby, które borykały się kiedyś z chorobą wrzodową żołądka i dwunastnicy, wiedzą, iż w terapii antywrzodoej polecane jest siemię lniane ze względy na fakt, iż posiada włókna kleiste, wytwarzające śluz.
Nie będę się w tym artykule rozwodzić na temat dobroczynnego wpływu na funkcjonowanie i zdrowie organizmu, ponieważ nie o nim tu mowa.Wspomnę tylko, że siemię lniane jest bogate w tzw. lignqny, które maja właściwości antynowotworowe, antywirusowe, antybakteryjne. Siemię lniane to największe źródło lignan - występują one w warzywach, jednak siemię jest ich najbogatszym źródłem.
Jak już wyżej wspomniałam, siemię lniane jest bogate w kwas α-linolenowy. Zwiększa on wrażliwość insulinową organizmu, co jest bardzo istotnym elementem w redukcji tkanki tłuszczowej z uwagi na zwiększenie przyswajalności węglowodanów przez organizm.
Kwas α-linolenowy należy do kwasów z grupy Omega-3. W organizmie ulega on przekształceniu w kwas EPA, DHA i kwas stearydynowy. Kwasy Omega-3 chronią przed chorobami związanymi z układem krążenia, wzmacniają układ immunologiczny, który chroni nasz organizm przed infekcjami bakteryjnymi jak i wirusowymi. Mają też wpływ na gospodarkę lipidową naskórka, wytwarzanie sebum. Kwasy omega-3 wspomagają również procesy metaboliczne organizmu i wzmagają spalanie tkanki tłuszczowej.
OLEJ LNIANY
Olej wyciskany z nasion lnu jest najzdrowszym olejem na świecie. Nie ma żadnego innego takiego oleju jak olej lniany.
Tak jak siemię lniane, olej lniany stosowany jest w profilaktyce w chorobach układu krążenia, posiada również pewne właściwości antynowotworowe.
Działanie oleju lnianego:
MÓZG
W przypadku funkcjonowania mózgu istotny jest kwas tłuszczowy dokozaheksaenowy(DHA). Olej lniany zawiera go ponad 60% ogólnej zawartości kwasów tłuszczowych w tym oleju. W przypadku niedoboru tegoż kwasu występują problemy z pamięcią, chwiejne stany emocjonalne, problemy ze wzrokiem, zaburzenia neurologiczne. Kwas DHA wchodzi w skład budowy błon biologicznych komórek nerwowych, odpowiedzialnych za prawidłowe przekazywanie impulsów w obrębie układu nerwowego.
Wprowadzenie kwasów omega-3 do codziennego jadłospisu pomaga wyrównać różnice między w/w kwasami a kwasami omega-6 i wyrównuje niekorzystny stosunek tych dwóch grup kwasów.
UKŁAD SERCOWO-NACZYNIOWY
Kwasy omega-6 ułatwiają zwiększenie utlenienia cholesterolu LDL (złego). Taki utleniony cholesterol odkłada się w naczyniach krwionośnych, prowadzi do ich stwardnienia. Część takich stwardnień odrywa się od ściany naczynia krwionośnego wędruje wraz z krwią, aż natrafi na kolejne stwardnienie i wtedy dochodzi do zamknięcia światła takiegoż naczynia. Nie muszę wspominać jakie są konsekwencje powstawania takich stwardnień:
- wylew krwi do mózgu (udar), kiedy zatkane zostanie naczynie w mózgu;
- zawał serca, kiedy zatkane zostanie światło naczyń wieńcowych w wyniku czego dochodzi do obumarcia niedotlenionej części mięśnia sercowego;
- zator - kiedy dochodzi do niedotlenienia mięśni szkieletowych, w wyniku czego obumierają one;
Olej lniany przyczynia się do wzrostu stężenia dobrego cholesterolu (HDL), który chroni nasze serce, reguluje arytmię serca i wskazany jest też w terapii stosowanej po zawałach serca.
NNKT (nienasycone kwasy tłuszczowe) ogrywają rolę w transporcie i przemianach metabolicznych całego tłuszczu. Kiedy połączyć je z cholesterolem HDL i białkiem zwiększa się produkcja wewnątrzkomórkowej energii w mitochondriach znajdujących się w każdej komórce naszego ciała.
OTYŁOŚĆ I NADWAGA
Lignany lniane hamują produkcję enzymu aromatazy. Enzym ten reguluje produkcje estrogenów (żeńskich hormonów)Zaburzenia funkcjonowania enzymu aromatazy wywołuje powstawanie cellulitu (nie jedna z kobiet, a śmiem twierdzić, że znacząca ich większość się boryka), otyłości, a także cech żeńskich u mężczyzn - ginekomastii
----------------
Dla nas, poza aspektami zdrowotnymi, najistotniejszy jest jednak wpływ wyżej opisanych produktów i ich składników, na wzrost beztłuszczowej masy mięśniowej:
- zwiększa produkcję energii przez mitochondriach
- kiedy organizm ma więcej energii, można wykonywać intensywniejsze ćwiczenia siłowe, które prowadzą wzrosty tkanki mięśniowej
- im więcej tkanki mięśniowej tym więcej mitochondriów i jeszcze więcej energii
- poprawia transport kwasów tłuszczowych, w związku czym proces redukcji tkanki tłuszczowej jest ułatwiony
- przyspieszenie przemiany materii
- wzrost wytrzymałości i wydolności z uwagi na fakt, iż bierze również udział w produkcji hemoglobiny i transportu tlenu
- przyspiesza proces regeneracji z uwagi na szybszy transport tlenu do komórek mięśni szkieletowych
Artykuł powstał na podstawie poniżej umieszczonych linków oraz własnej wiedzy.
Źródła:
[http://www.zlotopolskie.pl/stronamenu4_1.htm]
[http://www.laboratoriumurody.pl/forum/lignany,t1250.html]
Zmieniony przez - s.m.p.a. w dniu 2010-04-11 10:48:23