o co w takim razie mogło mu chodzić?
...
Napisał(a)
Witam, zaciekawiło mnie jedno zdanie wypowiedziane przez Akopa Szostaka w swoim programie kulinarnym, a konkretnie, robiąc swoje placki, stwierdził jednoznacznie, że żółtka jaj do smażenia się nie nadają przez zawarte w nich tłuszcze. Po czym wlał na patelnię oliwę z oliwek, która moim zdaniem już w ogóle nie nadaje się do smażenia
o co w takim razie mogło mu chodzić?
o co w takim razie mogło mu chodzić?
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź...
Napisał(a)
trzeba by spytać autora tych słów. Wydaje mi się, a w zasadzie jestem pewien, że nie chodziło mu raczej o zółtka jako substytucie oliwy/oleju/smalcu...
https://www.sfd.pl/pitbull61__DT__droga_do_startu_w_MPJiW_2020_start_masy,_str_15-t1172367-s61.html#post-19106389
Aby zwyciężać, trzeba być i lwem i lisem...
...
Napisał(a)
no właśnie niekoniecznie, bo laska która prowadziła z nim program, była zdziwiona, że wyrzuca żółtka, bo mogą się potem przydać np na jajecznicę, a Akop stwierdził, że żółtka się po prostu nie nadają do smażenia przez tłuszcz w nich zawarty ;)
kompletnie nie wiem o co może mu chodzić, dlatego pytam tutaj.
a fanem jajecznicy jestem więc tym bardziej chcę rozwiać moje wątpliwości :D
kompletnie nie wiem o co może mu chodzić, dlatego pytam tutaj.
a fanem jajecznicy jestem więc tym bardziej chcę rozwiać moje wątpliwości :D
...
Napisał(a)
chodzilo mu o to ze w zoltkach sa nie tylko tluszcze nasycone ale duzo jednonienasyconych.
jajecznica robi sie b.szybko, ja nie widze w sumie problemu
jajecznica robi sie b.szybko, ja nie widze w sumie problemu
...
Napisał(a)
dokładnie o tym samym pomyślałem, bo jest ich nawet więcej niż nasyconych ;)
...
Napisał(a)
nie widze problemu - choc istenije teoria - nie jestem jej prawdziwosci pewien w 100% - ze zoltka nie nalezy mieszac/miskowac
moze pewne podstawy teoretyczne widze, w praktyce nie sadze aby to mialo jakies znaczenie ...
moze pewne podstawy teoretyczne widze, w praktyce nie sadze aby to mialo jakies znaczenie ...
...
Napisał(a)
w zasadzie smazenie produktów zynosciowych to dosć skomplikowany proces jesli chodzi o rekacje jakie zachodzą w zywnosci. W gręwchodzi tyle czynników (czas, temeperatura, rodzaj zywnosci i sklad, z uwzglednieniem zawratych sachardów, bialek, lipidów, a wody i innych związków), że w zasadzie trudno jednoznacznie wyrokować co w istocie sie dzieje . Napewno smażenie do teapu "wyszuszenia"(odparowania wody) pokarmu jest niedopuszczalne.
Smażenie nie jest najszczęsliwszą metodą obróbki cieplnej pokarmów, choc w nielicznych wypadkach, dopowiednio przeprowadzone nawet moze byc zdrowtnie korzystną (tak przynajmniej sugerują autorzy podręczników akademickich).
Co do samych żółtek - z pewnoscią długotrwałe podgrzewanie w wysokich temperaturach nie jest wskazane, ale nie generalizowałbym stwierdzeniem, że "zółtka się do smażenia nie nadają".
Akop Szostak mnie osobiscie kilka razy zaskoczył specyficznymi stwierdzeniami, np sugerując zależnosć idnywidualnej tolerancji produktów nabiałowych z grupą krwi, co dla mnie jest pojęciem egzotycznym.
Zmieniony przez - faftaq w dniu 2010-05-27 12:50:29
Smażenie nie jest najszczęsliwszą metodą obróbki cieplnej pokarmów, choc w nielicznych wypadkach, dopowiednio przeprowadzone nawet moze byc zdrowtnie korzystną (tak przynajmniej sugerują autorzy podręczników akademickich).
Co do samych żółtek - z pewnoscią długotrwałe podgrzewanie w wysokich temperaturach nie jest wskazane, ale nie generalizowałbym stwierdzeniem, że "zółtka się do smażenia nie nadają".
Akop Szostak mnie osobiscie kilka razy zaskoczył specyficznymi stwierdzeniami, np sugerując zależnosć idnywidualnej tolerancji produktów nabiałowych z grupą krwi, co dla mnie jest pojęciem egzotycznym.
Zmieniony przez - faftaq w dniu 2010-05-27 12:50:29
Polecane artykuły