Tomgo - dlatego, że posiłkujesz sie nieprawdziwymi informacjami.
Po pierwsze umówmy sie, że docelowo mówimy o wolnej kreatynie wenatrzustrojowej i przede wszystkim fosfokreatynie, gdyż to ona pełni funkcje odnowiciela ATP (z racji grupy fosforanowej), a nie jabłczan, monohydrat czy ester... kreatyne podajemy w róznych formach, ale mechanizm działania jest bardzo podobny i sprowadza się głownie do zwiekszenia mozliwosci wysiłkowych poprzez zwiekszenie puli wenatrzmiesniowej kreatyny (choc kreatyna oddziałuje jeszcze poprzez kinazy - na metabolizm białek, moze modyfikować aktywnosc insuliny, ale są to efekty powiązane z w/w). Wiesz co pociaga za sobą zwiekszenie ilosci fosfokreatyny w mieśniach? Ta nadwyżka musi zostac wyrównana "osmotycznie" wodą. Niezależnie od tego czy podasz monohydrat, czy ester, czy kre alkalyn - musi sie tak stac, bo polaczenie kreatyny z kwasem jabłkowym, cząsteczką wody, czy alfaketoglutaranem nie zmienia odwiecznych praw natury
.
Dodatkowo kreatyna - zwiększa mozliwosci magazynowania glikogenu miesniowego (co ciekawe, wbrew temuco sądzono, nie poprzez zwiekszenie ekspresji GLUT-4, a poprzez - najprawdopodobniej - kinazy aktywowane mitogenami, czyli tzw MAPK i zwiekszenie uwodnienia zainicjowany wiekszą iloscia wolnej kreatyny i fosfokreatyny w miesniach).
Co to oznacza? 1g glikogenu wiąze 2 - 3g wody... Reszty chyba nie muszę tłumaczyć. Jesli więc jakas kreatyna nie zwiększa uwodnienia komórek miesniowych - znaczy się iż działa gorzej, ma niższą biodostepnosc (najwyzszą biodostepnosc ma najprawdopodobniej monohydrat kreatyny). Nawet producent kreatyny buforowanej magnezem (albion), próbował wykazac iż powoduje ona wieksze zatrzymanie wodyw miesniach niz monohydrat. Dlaczego tak robił? Ano bo zwiekszenie uwodnienia komórek miesniowych jest sygnałem anabolicznym i antykatabolicznym, zmniejsza bowiem aktywnosć kwasnych enzymów lizosomalnych promując ich alkalizację, co hamuje proteolizę 9a wiec katabolizm) i tworzy idealne wlasciwosci do - upraszczając - anabolizmu. Zeby nie bylo, ze sobie wymyśliłem:
Effect of cellular hydration on protein metabolism.
Waldegger S, Busch GL, Kaba NK, Zempel G, Ling H, Heidland A, Häussinger D, Lang F.
Department of Physiology, University of Tübingen, Germany.
Abstract
In the past few years, the paramount importance of cell volume for the regulation of cell function, including protein metabolism, has been recognized. Among many other effects, cell swelling inhibits proteolysis and stimulates protein synthesis, whereas cell shrinkage stimulates proteolysis and inhibits protein synthesis. Moreover, cell swelling and cell shrinkage influence the expression of a number of genes, including carriers, enzymes, and signaling molecules. Hormones exploit the influence of cell volume on metabolism to exert their effects. Insulin swells hepatocytes by activation of Na-/H+ exchange and Na+,K+,2Cl- cotransport, while glucagon shrinks hepatocytes by activation of ion channels. The effects of these hormones on hepatic proteolysis completely depend on their influence on cell volume. The effects of cell volume are mediated in part by alterations of lysosomal pH, which modifies the activity of acidic lysosomal proteases. Transforming growth factor-beta 1, as other growth factors, activates the Na+/H+ exchanger, swells cells, leads to lysosomal alkalinization, inhibits proteolysis and may thus contribute to renal hypertrophy in chronic renal disease. Moreover, a decrease in cell volume correlates with catabolic states in a variety of diseases.
Własnie to działanie jest niezmiernie istone w wypadku redukcji z uzyciem termogeników.
Zmieniony przez - faftaq w dniu 2010-09-01 16:39:33