...
Napisał(a)
Dokładnie! Jakby co, to badanie to dostałem rano od Binia.
S. Ambroziak
...
Napisał(a)
To może arginina + miód
"Podobne efekty odnotowano po podaniu dorosłym zdrowym ludziom (w badaniach uwzględniono 14 osób, 9 mężczyzn i 5 kobiet, w wieku 25-50 lat) na czczo 80 g naturalnego miodu rozpuszczonego w 250 ml wody (13). W surowicy krwi badanych osób przed podaniem miodu zawartość azotynów wynosiła 22,4 μmol/l. Po 1, 2 i 3 godz. po podaniu miodu zawartość azotynów wynosiła odpowiednio 34,7; 29,4 i 33,0 μmol/l (wzrost w porównaniu do wartości początkowej o 54,9; 31,3 i 47,3%.
Analogiczny wzrost matabolitów tlenku azotu obserwowano w ślinie i moczu (12, 13).
Tlenek azotu wytwarzany jest w komórkach śródbłonka naczyniowego z L-argininy i tlenu cząsteczkowego pod wpływem syntazy tlenku azotu, tetrahydropteryny i flawin jako koenzymów. Powstały w ten sposób tlenek azotu przyczynia się do utrzymania naczyń krwionośnych w stanie aktywnego rozkurczu. Wytworzony w śródbłonku tlenek azotu dyfunduje następnie do komórek mięśni gładkich i powoduje m.in. rozszerzenie naczyń płucnych, również tych, które doprowadzają krew do pęcherzyków płucnych, powodując ich lepszą wentylację. Stąd prawdopodobne wyjaśnienie wpływu miodu na obniżenie skurczowego i rozkurczowego ciśnienia tętniczego krwi, zmniejszenie częstości akcji serca i (rozkurcz naczyń krwionośnych) oraz zwiększenie szczytowego przepływu wydechowego (lepsze natlenienie pęcherzyków płucnych).
"
http://www.czytelniamedyczna.pl/show_pf.php?ktory=18
"Podobne efekty odnotowano po podaniu dorosłym zdrowym ludziom (w badaniach uwzględniono 14 osób, 9 mężczyzn i 5 kobiet, w wieku 25-50 lat) na czczo 80 g naturalnego miodu rozpuszczonego w 250 ml wody (13). W surowicy krwi badanych osób przed podaniem miodu zawartość azotynów wynosiła 22,4 μmol/l. Po 1, 2 i 3 godz. po podaniu miodu zawartość azotynów wynosiła odpowiednio 34,7; 29,4 i 33,0 μmol/l (wzrost w porównaniu do wartości początkowej o 54,9; 31,3 i 47,3%.
Analogiczny wzrost matabolitów tlenku azotu obserwowano w ślinie i moczu (12, 13).
Tlenek azotu wytwarzany jest w komórkach śródbłonka naczyniowego z L-argininy i tlenu cząsteczkowego pod wpływem syntazy tlenku azotu, tetrahydropteryny i flawin jako koenzymów. Powstały w ten sposób tlenek azotu przyczynia się do utrzymania naczyń krwionośnych w stanie aktywnego rozkurczu. Wytworzony w śródbłonku tlenek azotu dyfunduje następnie do komórek mięśni gładkich i powoduje m.in. rozszerzenie naczyń płucnych, również tych, które doprowadzają krew do pęcherzyków płucnych, powodując ich lepszą wentylację. Stąd prawdopodobne wyjaśnienie wpływu miodu na obniżenie skurczowego i rozkurczowego ciśnienia tętniczego krwi, zmniejszenie częstości akcji serca i (rozkurcz naczyń krwionośnych) oraz zwiększenie szczytowego przepływu wydechowego (lepsze natlenienie pęcherzyków płucnych).
"
http://www.czytelniamedyczna.pl/show_pf.php?ktory=18
...
Napisał(a)
Ciekawe...! Ciekawe też, jakie składniki miodu dają takie efekt. Jak dobrze pamiętam, to produkt ten zawiera wolne aminokwasy i inne związki azotowe.
S. Ambroziak
Polecane artykuły