2. W każdym posiłku spożywamy "pełne białko"
3. W każdym posiłku spożywamy węglowodany o w miarę jak najniższym IG pochodzące z warzyw i owoców
4. Dbamy aby posiłek przed treningowy był bogaty w łatwo przyswajalne białko
5. Dbamy aby węglowodany we wszystkich posiłkach poza posiłkami przed i po treningowym pochodziły z warzyw i owoców o niskim IG.
6. Dbamy aby posiłek po treningowy zawierał węglowodany proste i łatwo przyswajalne białko w proporcji 2:1
7. Pilnoujemy aby 25-35%spożywanych kalorii w diecie pochodziło z tłuszczy z podziałem na : 1/3 z tłuszczy nasyconych, 1/3 z tłuszczy jednonienasyconych, a 1/3 z tłuszczy wielonienasyconych
8. Unikamy napoi innych niż: woda mineralna niegazowana, zielona herbata itp.
9. Dbamy o to by każdy posiłek za wyjątkiem posiłków około treningowych składał się z naturalnego, nie przetworzonego pożywienia, należy unikać słodzików, konserwantów, polepszaczy itp.
10.Spożywamy większe ilości węglowodanów tylko w okolicach treningowych, posiłki te powinny być ubogie w tłuszcz. W innych posiłkach powinna występować przewaga tłuszczy nad węglowodanami pochodzącymi z warzyw i owoców .
pkt.1 - co to znaczy pełne białko?
pkt.3 - co to jest IG?
pkt.5 - jak wyżej, wysokie IG?
Jedność, lojalność to braterstwa warunek.