Mam kilka problemów na które nie mogę znaleźć odpowiedzi.
Próbuje stworzyć dla siebie dietę na przybranie masy, czyli między innymi potrzebuje około 2 g. białka na 1 kg. masy ciała, i tu pytanie, czy mam dodawać do siebie wszystkie białka, czy tylko te które są bardzo wartościowe.
np. 100g ryżu brązowego b- 7.1g
w- 76.8g
t- 1.9g
100g filet z kurczaka b- 22g
w- 0g
t- 3,7g
100g brokuły b- 2.8g
w- 4g
t- 0.3g
czyli mam dodać do siebie 7.1 + 22 + 2.8 czy tylko brać pod uwagę ilość białka z kurczaka?
Drugie pytanie to czy wartości odżywcze w produktach są zawsze podawane przed przygotowaniem czyli np. wartości filetu z kurczaka 100g są podawane przed upieczeniem, bo wiadomo że potem zmniejszy on swoją wagę. Trzecie pytanie to czy wartości odżywcze mogą ulec zmianie po przyrządzeniu?