Białka mleka redukują apetyt, ilość zjadanego pokarmu i reakcję poziomu cukru we krwi na posiłki wysokowęglowodanowe. Badanie z University of Toronto w Kanadzie pokazało, że konsumpcja białka serwatkowego przed posiłkiem zmniejszyła ilość zjadanego pokarmu i wydzielanie insuliny oraz cukier we krwi po posiłku. Naukowcy podali badanym od 10 do 40 g białka serwatkowego na 30 min przed posiłkiem. Tymczasem podczas posiłku badani mogli zjeść tyle pizzy, ile tylko chcieli. Białko serwatkowe zmniejszyło ilość zjadanego pokarmu, a wyniki były zależne od ilości podanego białka serwatkowego - im więcej białka podano badanym, tym mniej zjedli. Wniosek: suplementy białka serwatkowego poprawiają kontrolę poziomu cukru we krwi i redukują apetyt a także mogą okazać się skutecznym suplementem odchudzającym.
(„American Journal Clinical Nutrition", 91: 966-75, 2010)
Zawsze po treningu spożywam szejk z białka serwatkowego i węgli... A teraz zwątpiłem czy to ma sens. Węglowodany po treningu mają za zadanie uzupełnienie glikogenu, ale też wydzielenie insuliny, która działa silnie anabolicznie. I oto moje pytanie: czy skoro spożywam dużą ilość wysokowartościowego białka przed treningiem oraz bcaa w jego trakcie, to czy konieczne jest spożywanie białka po treningu, bo z tego badania wynika, że zmniejsza ono efekt anaboliczny wywoływany wydzieleniem insuliny?