Szacuny
5
Napisanych postów
319
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
7556
Potrzebuje informacji,badań na temat tych słodzików.Przymierzam się do kupna :).
Stevia : obecnie w UE nie jest dopuszczona do sprzedaży jako produkt spożywczy z powodu zbyt małej ilość badań tego słodzika.
W Azji ponoć stosowany jako słodzik już od 40 lat i nie wykazano żadnych skutków ubocznych (1000tab około 40zł na necie można znaleźć)(wyczytałem mnóstwo artykułów na temat właściwości prozdrowotnych tego produktu i zaskakuje mnie to ,że nie został dopuszczony do sprzedaży w Europie? czyżby tylko mydlenie oczu? a może upadł by wtedy marketing koncernów słodyczy bazujących na aspartamie?)
Szacuny
431
Napisanych postów
56364
Wiek
37 lat
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
184874
Nie spotkałem się jeszcze ze złymi słowami aczkolwiek nie siedziałem nad wszytskim publikacjami dotyczącymi stevi. Stosuje ją paru moich znajomych i są zadowoleni. Poszukaj o ile pamietam było coś na forum na ten temat. Ja jednak wybrałbym stevię.
krótki abstract z tego roku lecz do dokładnych badań dostępu nie mam. W sumie nic konkretnego ale może się komuś przyda.
"Stevia (Stevia rebaudiana) a bio-sweetener: a review.
Goyal SK, Samsher, Goyal RK.
Abstract
Studies revealed that Stevia has been used throughout the world since ancient times for various purposes; for example, as a sweetener and a medicine. We conducted a systematic literature review to summarize and quantify the past and current evidence for Stevia. We searched relevant papers up to 2007 in various databases. As we know that the leaves of Stevia plants have functional and sensory properties superior to those of many other high-potency sweeteners, Stevia is likely to become a major source of high-potency sweetener for the growing natural food market in the future. Although Stevia can be helpful to anyone, there are certain groups who are more likely to benefit from its remarkable sweetening potential. These include diabetic patients, those interested in decreasing caloric intake, and children. Stevia is a small perennial shrub that has been used for centuries as a bio-sweetener and for other medicinal uses such as to lower blood sugar. Its white crystalline compound (stevioside) is the natural herbal sweetener with no calories and is over 100-300 times sweeter than table sugar."