SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Mocniejsze smażenie

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 1105

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 17 Napisanych postów 1643 Wiek 32 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 16475
Mam pytanie, czy można smażyć np. wołowinę tak aby była już z wierzchu lekko przypalona? ;) W smaku jest wtedy wypas.
Smażę na małej ilości oliwy/suchy teflon.
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11150 Napisanych postów 51585 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Jeśli chcesz smażyć długotrwale to wybieraj tłuszcz najtrwalszy. Najlepszy tutaj będzie smalec, oliwa ze względu na dużą zawartość kwasu monoenowego n9 oleinowy który może przyłączać do swej cząsteczki tlen powodując powstanie nadtlenków i dalszych związków antyodżywczych (w tym akroleiny po odwodnieniu glicerolu). Natomiast wraz z czasem trwania przetwarzania produktu jak również proporcjonalnie wraz z wzrostem temperatury przetwarzania wzrasta ilość wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych w produkcie, w skórce przypalonej jest ich najwięcej. Więc jeśli chodzi o aspekt przypalonych produktów nie są polecane ze względu na powstawanie substancji antyodżywczych głownie o działaniu karcerogennym. Jednak jeżeli lubisz wołowinę lekko przypaloną, od czasu do czasu pozwól sobie na nią, odcinając może przypaloną część?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 17 Napisanych postów 1643 Wiek 32 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 16475
Ona nie jest czarna, tylko po prostu mocniej brązowa ;) Głównie przyprawy chyba tak czernieją.

No i nie jest to smażenie długotrwałe typu choćby 10 min. To jest walnięcie kuchni na full i około 5 min obróbki termicznej - białko ścina się w ciągu 2 min, pozostałe 3 jest na to, żeby bardziej przypiec i odparować wodę.

Zmieniony przez - Granathar w dniu 2011-02-12 12:00:31
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11150 Napisanych postów 51585 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Możesz taką jeść, byleby nie była za bardzo przypalona. Jak napisałem, zmień tłuszczu który używasz do smażenia i będzie lepiej. Jeśli tak jak piszesz, to będzie dobrze.

Zmieniony przez - Skalar. w dniu 2011-02-12 12:04:11
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 136 Napisanych postów 4191 Wiek 37 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 44168
middle raw to się nazywa :)

może być ale pamietaj że przepalony tłuszcz jest bardzo nie zdrowy
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Dieta do poprawy

Następny temat

Dieta (wegetariańska) do poprawy

forma lato