Zjedz kolor, którego ostatnio nie spożywałeś.
Autor: Charles Poliquin
Odżywianie musi być proste, tego nauczyłem się od jednego z moich najlepszych mentorów
Roberta Crayhona.
W zależności od rodzaju badania, większość Amerykanów skupia swoją dietę wokół 12-17
pokarmów, gdzie frytki są najczęściej spożywanym warzywem, a keczup jedynym produktem
owocowym, który konsumują. Sztuczki, której używam, kiedy zaczynam pracę z nowym
klientem jest zadanie im pracy domowej: „następnym razem kiedy kupujesz warzywa dodaj
trzy nowe kolory do swojego wózka."
Dlaczego?
Fitoskładniki są powiązane z kolorami. Co to są fitoskładniki? Fitoskładniki to związki
chemiczne pochodzenia roślinnego, posiadające szereg korzyści zdrowotnych począwszy od
ich właściwości antyoksydacyjnych, przeciwzapalnych, by wymienić tylko kilka. Wiele z
żywych kolorów, smaków i aromatów w owocach i warzywach jest właśnie przypisana do
fito składników. Oto powiązania, które możecie dokonać dla określonych kolorów:
•Beta karoten może być powiązany z kolorem pomarańczowym: mango, słodki ziemniak,
dynia olbrzymia, morela, kantalupe (odmiana melona przyp. tłumacza), marchew. Beta
karoten przynosi najwięcej korzyści oczom i skórze.
• Lykopen jest powiązany z kolorem różowym/czerwonym: pomidor, czerwony grejpfrut,
guawa, arbuz. Im większa ilość likopenu w waszej diecie, tym mniejsze ryzyko zachorowania
na raka.
• Antocyjany są kojarzone z kolorem czerwonym i fioletowym. Antocyjany chronią mózg,
serce i oczy. Znajdziecie je w kapuście, czerwonych winogronach, malinach, czerwonych
jabłkach, jagodach Acai, jeżynie, borówce, wiśniach, żurawinie (lub sosie), czerwonym winie,
bakłażanie, śliwkach, suszonych śliwkach, czerwonej papryce oraz truskawkach.
...
Cały artykuł możesz przeczytać na stronie Charlesa Poliquina: http://www.charlespoliquin.com/ArticlesMultimedia/Articles/Article/487/Ożyw_swoją_dietę.aspx?lang=PO
Zapraszam do dyskusji.
Zmieniony przez - Morales_37 w dniu 2011-03-05 08:15:03