Zdolnośc organizmu ludzkiego do trawienia rozmaitych połączeń skrobi, tłuszczy i białek w tym samym czasie nie ulega żadnej wątpliwości, a fakt że jesteśmy do tego dobrze przystosowani ewolucyjnie równiez jest niepodważalny, wystarczy siegnąc do podręcznika fizjologii i zerknąć na opis sekrecji enzymów trawiennych przez trzustkę. Z reszta, nie bede tłumaczył kwestii oczywistych. Konwencja w której ja podsyłam badania naukowe, które wykazują, że pogląd mojego adwersarza jest nieprawdziwy nie jest dla mnie interesujaca. Ciężar przeprowadzenia dowodu (zwłaszcza w wypadku prezentowania poglądów alternatywnych) ciąży zawsze na autorze, a nie sceptyku. A w tym wypadku ja przejawiam sceptycyzm względem Twoich poglądów
Twoje podejscie i sposób prezentacji poglądów jest bliźniaczo podobny do sposobu prezentacji własnych przekonań przez fanów ezoteryki i wszelkich praktycznych jej przejawów. Zapewnienie, że "moim wypadku / wypadku moich znajomych sie sprawdza", jest argumentem flagowym w sytuacji braku merytorycznych argumentów, w dyskusji jest on obiektywnie nieweryfikowalny, więc w przypadku konfrontacji poglądów na jakis temat, nie ma żadnej mocy sprawczej
Jesli chodzi o paleo, korzystam z innych źrodeł niz blogi internetowe, ale jesli interesuje Cie kwestia uwarunkowan ewolucyjnych do spozywania okreslonego rodzaju pokarmów, to polecam choćby popularno-naukową pozycję "Na poczatku był głód" Konarzewskiego, lub publikacje naukowe Eatona i wsp.:
http://www.direct-ms.org/pdf/EvolutionPaleolithic/Eaton Paleo Nutri Review EJCN.pdf
Zmieniony przez - faftaq w dniu 2011-07-03 16:25:16
Zmieniony przez - faftaq w dniu 2011-07-03 16:26:02