Od mniej więcej 1,5 roku mam takie coś, że gdy podrapię skórę, to staje się ona czerwona i zaczyna mocno swędzieć - nie do zniesienia.
Byłem u lekarza i powiedział, że to może przejść za miesiąć, rok, albo i nie. Przypisał mi lek antyalergiczny Xyzal, który stosuję teraz mniej więcej co 3 dni(na początku musiałem codziennie, bo masakrycznie mi doskwierało to swędzenie i zaczerwienienie skóry).
Dzisiaj (niestety dopiero dzisiaj) przeczytałem, że nadmiar niacyny (witaminy B3) może powodować swędzenie i zaczerwienienie skóry. Przeczytałem również, że znajduje się ona w różnych mięsach, rybach. a obniżać jej poziom (tu nie jestem pewien) napoje słodzone, słodkie rzeczy (cukier).
Z racji tego, że mniej więcej właśnie od 1,5 roku zacząłem się zdrowiej odżywiać (znalazłem to forum, zmieniłem nawyki żywieniowe itp.- miałem nadwagę) zacząłem jeść więcej mięsa, ryb, serów, ograniczyłem słodycze, cukru nie używam, chleba białego i bułek nie jem. Oczywiście jem owoce, warzywa, makaron/ryż/kasze ;] oczywiście jakieś meale też się zdarzają, ale rzadko.
I tu nasuwa się pytanie:
1) Czy to mogło spowodować to swędzenie ?
2) Jeśli tak, to czy jest jakiś bezpieczny sposób żeby obniżyć poziom niacyny ? Czy najpierw skonsultować to z lekarzem ?
Zmieniony przez - Kuba_94 w dniu 2011-10-22 15:39:24
Zmieniony przez - Kuba_94 w dniu 2011-10-22 18:22:13
Impossible is nothing.