Histydyna bierze udział w syntezie białek, w tym – hemoglobiny. Występuje w pokarmach zasobnych w białko., czyli głownie w mięsie, jajach, drobiu i nabiale.
Z punktu widzenia sportowców wartym podkreślania jest fakt, że aminokwas ten stanowi (wraz z beta-alaniną), prekursor karnozny (patrz – karnozyna), dipeptydu o właściwościach antyoksydacyjnych (antydornikowych), ale przede wszystkim – buforujących. Zwiększenie ilości karnozyny w mięśniach pozwala na poprawę takich parametrów jak wytrzymałość i siła, a także przyczynia się do szybszej odnowy powysiłkowej.
Brak na rynku monopreparatów zawierających histydynę, aminokwas ten dodawany jest do niektórych suplementów przedtreningowych lub potreningowych i aminokwasowych, a także naturalnie występuje w odżywkach białkowych. Często występuje w połączeniu z beta-alaniną.
Histydyna jest aminokwasem glukogennym, czyli może zostać przekształcona w organizmie w glukozę.
Dawki zwyczajowo używane w suplementacji:
Brak precyzyjnych danych na temat dawkowanie tego aminokwasu.
http://www.sfd.pl/TEST_spalacz_REDOX_EXTREME-t1165501-s45.html - redukcja 2018
http://www.sfd.pl/-t1090712-s450.html -> blog treningowy