W dietetyce sportowej izobat białka sojowego cieszy się sporym zainteresowaniem szczególnie wśród wegan i wegetarian, ale stanowić też może tanie i wartościowe źródło białka w diecie entuzjastów pokarmów zwierzęcych, choćby ze względu na znaczny udział glutaminy i bardzo wysoką zawartość argininy (ponad 2 x więcej niż w białkach serwatkowych)
Izolat białka sojowego zarówno z powodu składu aminokwasowego, wysokiej strawności, przyzwoitej rozpuszczalności (jak na białko pochodzenia roślinnego), może stanowić wartościowe uzupełnienie sportowej diety nie tylko w proteiny, ale także izoflawony sojowe. Izolat białka sojowego stanowi bazę lub wchodzi w skład odżywek węglowodanowo-białkowych, batonów proteinowych, posiłków typu MRP.
Izolat białek sojowych nadaje się do spożywania zarówno w okresie budowania dobrej jakościowo masy mięśniowej jak i w czasie redukcji tkanki tłuszczowej.
Dawkowanie:
Wg indywidualnych potrzeb, zazwyczaj po 30 – 90g na dobę, preferencyjnie około treningowo.
http://www.sfd.pl/TEST_spalacz_REDOX_EXTREME-t1165501-s45.html - redukcja 2018
http://www.sfd.pl/-t1090712-s450.html -> blog treningowy