Może powstawać w organizmie ludzkim z glutaminy, a także alfa-ketoglutaranu i praktycznie każdego aminokwasu. Pełni funkcję neuroprzekaźnika o charakterze stymulującym ,
ważny w procesach uczenia się i zapamiętywania. Jest także prekursorem GABA
(patrz -> GABA).
W suplementacji sportowej używany jest sporadycznie ze względu na fakt, iż bardzo duże dawki tego aminokwasu niosą za sobą ryzyko występowanie działań niepożądanych ze strony układu nerwowego. Zdecydowanie większą popularnością cieszy się amid kwasu glutaminowego – glutamina (patrz -> glutamina), której stosowanie nie niesie za sobą takiego ryzyka.
Kwas l-glutaminowy występuje obficie w pokarmach zwierzęcych, także w białkach roślinnych, oraz w pewnych ilościach w odżywkach białkowych i niektórych preparatach aminokwasowych. Jako ciekawostkę warto nadmienić, iż kwas glutaminowy nadawać może specyficzny smak pokarmom (tzw. smak umami), co wykorzystywane jest często
w przyprawach do rozmaitych potraw, zwłaszcza kuchni chińskiej.
Dawki zwyczajowo używane w suplementacji:
Brak precyzyjnych wytycznych
http://www.sfd.pl/TEST_spalacz_REDOX_EXTREME-t1165501-s45.html - redukcja 2018
http://www.sfd.pl/-t1090712-s450.html -> blog treningowy