Laktoza występuje w mleku ssaków (mleko jest jedynym źródłem laktozy w przyrodzie). Wytwarzana jest z glukozy przez tzw. aparaty Golgiego w komórkach mleko twórczych.
W przemysłowej produkcji laktozę uzyskuje się z serwatki, przy użyciu ultrafiltracji czy też odwróconej osmozy.
W porównaniu do innych cukrów laktoza charakteryzuje się gorszą rozpuszczalnością w wodzie.
Laktoza trawiona jest w jelicie cienkim, przy udziale enzymu o nazwie laktaza (produkowanym przez rąbek szczoteczkowy jelita cienkiego). Utrzymanie aktywności tego enzymu w wieku dorosłym –charakterystyczne m.in. dla mieszkańców Europy Północnej, to cecha uwarunkowana genetycznie, wywołana mutacjami w obrębie genu MCM6. Sztucznie pozyskiwana laktaza – z drożdży, dodawana jest do wielu suplementów, aby poprawić przyswajalność laktozy.
Laktoza obecna jest naturalnie w odżywkach białkowych pochodzenia mlecznego. Nieraz dodawana jest jako nośnik, substancja poprawiająca przyswajanie niektórych składników mineralnych, np. wapnia. W żywności stanowi raczej składnik niepożądany
Dawkowanie:
Nie dotyczy
http://www.sfd.pl/TEST_spalacz_REDOX_EXTREME-t1165501-s45.html - redukcja 2018
http://www.sfd.pl/-t1090712-s450.html -> blog treningowy