Maltodekstryny: są to
węglowodany złożone, pozyskiwane w procesie częściowej hydrolizy skrobi (enzymatycznej depolimeryzacji). Charakteryzują się szybką przyswajalnością (zbliżoną do glukozy), jednak dzięki większej masie cząsteczkowej niż cukry proste nie wykazują tendencji do tworzenia hiperosmotycznych roztworów i zalegania na żołądku. Stanowią wyjątkowo popularny składnik odżywek węglowodanowych (typu carbo) i węglowodanowo-białkowych (typu gainer,. bulk). Ze względu na fakt, iż są źródłem łatwo pozyskiwanej przez organizm energii, spożywana się je zazwyczaj przed, w trakcie i/lub po wysiłku fizycznym, ewentualnie jako kaloryczne uzupełnienie posiłków. Maltodekstryny dzielą się na niskoscukrzone, średnioscukrzone i wysokoscukrzone, przy czym indeks glikemiczny jest zawsze wysoki (80 – 110), o czym powinny pamiętać przede wszystkim osoby odchudzające się oraz mające tendencję do tycia.
Preparaty zawierające maltodekstryny znakomicie nadają się jako element wspomagania wysiłku i odnowy powysiłkowej, szybko uzupełniają glikogen mięśniowy, a poprzez swój wpływ na insulinę nasilają transport kreatyny i aminokwasów do komórek mięśniowych.
Dawki zwyczajowo używane w suplementacji:
20 – 70g na porcję 1 – 3 razy dziennie, zawłaszcza okołotreningowo. Nie zaleca się przyjmowania przed snem.