PABA powszechnie występuje w produktach pochodzenia zwierzęcego (jego bogatym źródłem są np. wątroba, nerki, jaja), ale jest również obecny w tkankach roślinnych (np. w kiełkach pszenicy) i grzybach . Może być również syntetyzowany przez bakterie jelitowe.
Znaczenie PABA dla organizmu wiąże się między innymi z tym, że wpływa na procesy związane z metabolizmem białek, poprawia przyswajalność kwasu pantotenowego, warunkuje powstawanie komórek krwi, a także wpływa korzystnie na kondycję skóry – chroni przed promieniowaniem UV i opóźnia procesy starzenia. Przypuszcza się, że związek ten hamuje siwienie włosów, a także zapobiega ich wypadaniu. Kwas para-aminobenzoesowy jest składnikiem suplementów z kategorii „zdrowie i uroda”, często występuje zestawieniu z witaminami z grupy B, aminokwasami siarkowymi, takimi jak metionina czy cysteina, wyciągiem ze skrzypu polnego i przeciwutleniaczami.
Dawkowanie:
10– 50mg na dobę
http://www.sfd.pl/TEST_spalacz_REDOX_EXTREME-t1165501-s45.html - redukcja 2018
http://www.sfd.pl/-t1090712-s450.html -> blog treningowy