W dietetyce sportowej izolat białka serwatkowego cieszy się wyjątkowym prestiżem, stosowany jest przede wszystkim przez wyczynowych sportowców różnych dyscyplin, ze szczególnym uwzględnieniem takich jak kulturystyka i fitness. Izolat białka serwatkowego zarówno z powodu składu aminokwasowego, lekkostrawności i rozpuszczalności oraz wysokich walorów organoleptycznych jest wartościowym uzupełnieniem sportowej diety. WPI stanowi bazę lub wchodzi w skład odżywek węglowodanowo-białkowych, batonów proteinowych, posiłków typu MRP. Izolat białek serwatkowych nadaje się do spożywania zarówno w okresie budowania dobrej jakościowo masy mięśniowej jak i w czasie redukcji tkanki tłuszczowej. Nie poleca się stosowania WPI w okresach długich przerw od przyjmowania pokarmów, ze względu na szybką kinetykę trawienia i wchłaniania.
Dawkowanie:
Wg indywidualnych potrzeb, zazwyczaj po 30 – 90g na dobę, preferencyjnie około treningowo.
http://www.sfd.pl/TEST_spalacz_REDOX_EXTREME-t1165501-s45.html - redukcja 2018
http://www.sfd.pl/-t1090712-s450.html -> blog treningowy