Porządkuję tą wiedzę i przedstawie do sprawdzenia mój punkt widzenia na źródła tłuszczy:
Omega-3:
Tłuste ryby(np łosoś,węgorz,makrela - pod kazdą postacią np wędzone,świeże),olej lniany nierafinowany*,orzechy laskowe,nerkowca,włoskie oraz suple w kapsach oczywiście.
Omega-6:
Olej słonecznikowy,wiórki i olej kokosowy,migdały,sezam.
Nasycone:masło,tłuszcz zwierzęcy(mięso),wiórki i olej kokosowy,jaja,sezam.
Wielonienasycone:tłuste ryby,orzechy włoskie,laskowe,nerkowiec,olej lniany nierafinowany.
Jednonienasycone: oliwa z oliwek*.
*OLIWA Z OLIWEK - jakie ona ma kwasy?o 3 czy o 6?
*OLEJ LNIANY NIERAFINOWANY - kwasy o 3 rozumiem i najlepszy nierafinowany zgadza się?
Proszę o sprawdzenie czy nie mylę sie co do źródeł kwasów i tłuszczy:)
Zmieniony przez - jedroool w dniu 2012-02-13 13:21:07
Zmieniony przez - jedroool w dniu 2012-02-13 13:22:01