Ciekawi mnie też kwestia obgotowywania/odgotowywania mięsa, zwłaszcza nafaszerowanego hormonami i antybiotykami drobiu. Z tego co się orientuję, wpływa to jedynie na właściwości organoleptyczne, a nie wypłukuje szkodliwe substancje- innymi słowy, jeśli robiłbym rosół i zależało na klarowności, to miałoby to sens, ale jeśli gotuję na parze, to wcześniejsze odgotowywanie byłoby bezcelowe?
...
Napisał(a)
Czytałem trochę podwieszonych i zaciekawiła mnie różnica między tytułowym blanszowaniem na parze, a gotowaniem na parze. Czym różni się jedno od drugiego? Czasem obróbki i temperaturą, w której zaczyna się gotowanie/blanszowanie?
Ciekawi mnie też kwestia obgotowywania/odgotowywania mięsa, zwłaszcza nafaszerowanego hormonami i antybiotykami drobiu. Z tego co się orientuję, wpływa to jedynie na właściwości organoleptyczne, a nie wypłukuje szkodliwe substancje- innymi słowy, jeśli robiłbym rosół i zależało na klarowności, to miałoby to sens, ale jeśli gotuję na parze, to wcześniejsze odgotowywanie byłoby bezcelowe?
Ciekawi mnie też kwestia obgotowywania/odgotowywania mięsa, zwłaszcza nafaszerowanego hormonami i antybiotykami drobiu. Z tego co się orientuję, wpływa to jedynie na właściwości organoleptyczne, a nie wypłukuje szkodliwe substancje- innymi słowy, jeśli robiłbym rosół i zależało na klarowności, to miałoby to sens, ale jeśli gotuję na parze, to wcześniejsze odgotowywanie byłoby bezcelowe?
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź...
Napisał(a)
blanszowanie glownie stosuje sie do warzyw. polega na zanurzeniu na kilkadziesiąt sekund we wrzątku i potem włożeniu do zimnej wody. ten typ obróbki nie powoduje utraty zawartcyh w nich witamin. gotowanie na parze tyczy sie mies, ryb, warzyw i trwa dluzej. rowniez ryz sie tak robi, kasze, etc..
Zmieniony przez - kocio2009 w dniu 2012-03-14 16:04:28
Zmieniony przez - kocio2009 w dniu 2012-03-14 16:04:28
Stop wishing start doing
...
Napisał(a)
Ale właśnie jestem świadomy, że blanszowanie można robić na wodzie- nowością dla mnie jest koncepcja blanszowania na parze.
(https://www.sfd.pl/Blanszowanie-t412877.html)
(https://www.sfd.pl/Blanszowanie-t412877.html)
Polecane artykuły