Chciałem wam dzisiaj przedstawić proste danie jajeczne, które jest smaczne i można je zabrać w pojemniku na uczelnię czy do pracy. Jest to pasta jajeczna z serem twarogowym. Czas przygotowania (bez gotowania jajek) 10-15minut.
Skład:
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- ser twarogowy półtłusty 200g
- jogurt naturalny na oko. Ja daje ok. 50g
- ogórek koszony/konserwowy do smaku
- sul/pjepż do smaku
Przepis:
Jajka gotujemy na twardo, obieramy i przeciskamy przez praskę (jak ktoś nie ma to pokroić jajca nożem, a potem dziabać je widelcem w misce). Dodajemy serek, a następnie łychę jogurtu, aby pasta nie była zbyt sucha. Na koniec wrzucamy pokrojony w kosteczke ogóras, mieszamy i doprawiamy do smaku.
Oczywiscie można dowolnie zmieniać skład sałatki, np ostatnio wrzuciłem 4 jajka i też było dobre. Zaj**iście smakuje z grzankami - od czasu do czasu chyba mozna
B/T/W na całość:
Kalorie: 732
Białko: 79
Tłuszcz: 40
Węglowodany: 12
B/T/W na 100g:
Kalorie: 112
Białko: 12
Tłuszcz: 6
Węglowodany: 2
Smacznego!