Szacuny
0
Napisanych postów
3
Na forum
12 lat
Przeczytanych tematów
5
Witam wszystkich,
zastanawia mnie ostatnio, dlaczego pieczone ziemniaki mają wyzszy ig od gotowanych? Czy chodzi tu o proces hydrolizacji i dekstronizacji skrobi?
Jak będzie się miała sprawa jeśli chodzi o płatki owsiane? Czy proces pieczenia (np. przy robieniu ciasteczek musli) też w tak drastyczny sposób podniesie wartość IG?
Będę wdzieczna za konkretną odpowiedź. Pozdrawiam
Szacuny
11150
Napisanych postów
51589
Wiek
31 lat
Na forum
24 lat
Przeczytanych tematów
57816
Może nie konkretna odpowiedź, ale na Twoim miejscu nie przejmowałbym się aż tak ig produktów. Owszem ma on znaczenie, ale czy aż takie. Jezeli spożywasz posiłki pełnowartościowe to ig posiłków i tak będzie niższe za sprawą tłuszczy, warzyw. Komponuj posiłki z żywności jak najmniej przetworzonej i nie zawracaj sobie głowy pierdołami.
Szacuny
0
Napisanych postów
3
Na forum
12 lat
Przeczytanych tematów
5
Pytam bardziej ze względu na moje zainteresowanie tym tematem. Nie jestem maniaczką indeksu, zgadza się- przestrzegam go. Ale akurat wydaje mi się ciekawe to , czym różni się obróbka termiczna w przypadku gotowania , a pieczenia. A co za tym idzie, większa glikemia w produktach pieczonych niż gotowanych. Może wybrałam złe studia :P
Szacuny
0
Napisanych postów
3
Na forum
12 lat
Przeczytanych tematów
5
Też mi się tak wydaje. Skrobia podlega w różnych temperaturach różnym procesom. Myślę, że chodzi tu własnie o różnicę między hydrolizacją, która zachodzi w niższej temperaturze , a dekstronizacją, która wymaga o ile się nie mylę, temperatury powyżej 150 stopni. Ciekawa tylko jestem czy wszystkie produkty skrobiowe tak się zachowują. I czy podlegają po upieczeniu procesowi retrogradacji.