Szacuny
195
Napisanych postów
9906
Wiek
32 lat
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
174402
Przypadkiem wpadł mi art z potreningu.pl
Masło orzechowe. Produkt szczególnie modny wśród osób prowadzących aktywny tryb życia. Niestety przekonanie, zgodnie z którym masło orzechowe jest źródłem zdrowych tłuszczy jest nieuzasadnione. W rzeczywistości większość dostępnych na rynku pozycji wyprodukowanych zostało z prażonych orzeszków ziemnych, będących źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega 6 (często już utlenionych), których w naszej diecie jest po prostu za dużo i które spożywane w nadmiarze działają prozapalnie oraz zaburzać mogą działanie hormonów biorących udział w gospodarce energetycznej ustroju (leptyny i insuliny).
Czy masło Primavika to niby bez dodatku soli i cukru bedzie jednak dobre? Wiem, ze we wszystkim trzeba odnosic sie dystansem, ale ten artykul troche mnie zaciekawil... Co sadzicie? Czy skład podany przez producenta jest prawdziwy?
Kiedy najlepiej jeść: rano/wieczór/obojętnie?
Co jest lepsze - masło, czy orzechy w postaci zwykłej?
Szacuny
0
Napisanych postów
354
Wiek
35 lat
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
26024
Masło z orzechów włoskich jest raczej ok, jednak jeżeli w składzie są orzeszki ziemne to w przytoczonym fragmencie masz wyjaśnione że są one źródłem omega 6 które powinno się ograniczać.
Szacuny
369
Napisanych postów
8676
Wiek
44 lat
Na forum
14 lat
Przeczytanych tematów
130653
kalikstat
Przypadkiem wpadł mi art z potreningu.pl
Masło orzechowe. Produkt szczególnie modny wśród osób prowadzących aktywny tryb życia. Niestety przekonanie, zgodnie z którym masło orzechowe jest źródłem zdrowych tłuszczy jest nieuzasadnione. W rzeczywistości większość dostępnych na rynku pozycji wyprodukowanych zostało z prażonych orzeszków ziemnych, będących źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega 6 (często już utlenionych), których w naszej diecie jest po prostu za dużo i które spożywane w nadmiarze działają prozapalnie oraz zaburzać mogą działanie hormonów biorących udział w gospodarce energetycznej ustroju (leptyny i insuliny).
Czy masło Primavika to niby bez dodatku soli i cukru bedzie jednak dobre? Wiem, ze we wszystkim trzeba odnosic sie dystansem, ale ten artykul troche mnie zaciekawil... Co sadzicie? Czy skład podany przez producenta jest prawdziwy?
KUPIŁAM RAZ W BOMI PRIMAVIKE. NIE MA SOLI I CUKRU, ALE SAMO W SOBIE TO MASŁO JEST NIEDOBRE SZCZERZE MÓWIAĆ. JAKAS TAKA GLAJCHA O BARDZO SPECYFICZNYM SMAKU. GENERALNIE ZADNEGO MASLA Z ZIEMNYCH, ANI SAMYCH ZIEMNYCH BYM NIE WŁĄCZALA W DIETE, BO TO NADMIAR 0-6, KTÓREGO I TAK W DIETACH JEST ZA DUZO I ZABURZA PROPORCJE DO O-3.
Kiedy najlepiej jeść: rano/wieczór/obojętnie?
OBOJĘTNIE. ZALEZY OD UKLADU POSILKOW I BILANSU/ BTW.
Co jest lepsze - masło, czy orzechy w postaci zwykłej?
NAJLEPSZE SĄ ORZECHY: BRAZYLIJSKIE, WLOSKIE, MIGDAŁY, MAKADAMIA, PEKAN, LASKOWE. MASLO Z NICH MOZESZ ZROBIC SAM: Z JEDNEGO RODZAJU LUB MIESZANE. WYSTARCZY BLENDER DO ORZECHÓW I OLIWA Z OLIWEK
Szacuny
1
Napisanych postów
163
Wiek
31 lat
Na forum
12 lat
Przeczytanych tematów
8073
Co do masła Primavika to SKŁAD:Orzechy arachidowe, tłuszcz palmowy, lecytyna sojowa, mączka chleba świętojańskiego Więc odradzam bo tłuszcz palmowy to głównie te nasycone. Dobre masła to z laskowych, migdałów, włoskich, tylko cena ok 30zl :)