to mój pierwszy post. Od dłuższego czasu czytam forum, chciałbym podziękować i pogratulować wszystkim którzy dzielą się tu z innymi swoją wiedzą.
Do rzeczy...
Stoję przed niezłym dylematem. Znalazłem co najmniej 3 propozycje proporcji B/T/W w diecie.
(Coś o mnie: 186 cm, 75 kg, cel: masa, typ: ekto, zapotrzebowanie: 3325 kcal)
1. Zgodnie z poniższym linkiem wyliczyłem poniższe proporcje:
https://www.sfd.pl/Zapotrzebowanie_kaloryczne,_skł._prod._żywnościowych,_%_bf-t276436.html
B - 2,2 g/kg = 165 g = 660 kcal
T - 1,5 g/kg = 112,5 g = 1012,5 kcal
W - 5,5 g/kg = 413 g = 1652,5 kcal
- łącznie 3325 kcal
2. Kolejny artykuł mówi o 24 kcal potrzebnych na spalenie 1 g białka. Teria wydaje się wysoce wiarygodna, ale obliczone w ten sposób zapotrzebowanie na białko już budzi wątpliwości.
https://www.sfd.pl/prawda_o_białkach-t127848.html
B - 1,7 g/kg = 127,5 g = 510 kcal
T - 1,75 g/kg = 131,25 g = 1181,25 kcal
W - 5,5 g/kg = 412,5 g = 1650 kcal
- łącznie 3341 kcal
3. Inni mówią natomiast o proporcjach B = 30%, T = 20%, W = 50%:
B - 3,3 g/kg = 249 g = 997,5 kcal
T - 0,9 g/kg = 74 g = 665 kcal
W - 5,5 g/kg = 416 g = 1662,5 kcal
- łącznie 3325 kcal
WNIOSKI: Łatwo stwierdzić, że poziom węglowodanów we wszystkich propozycjach jest podobny, ale poziom białka i tłuszczy już zdecydowanie się różni. Scenariusz 3 (ze względów oczywistych dla rozeznanych w temacie) pozostawiam bez komentarza. Swoją dietę opieram aktualnie o proporcje z 1 przykładu , jednak ze względów ekonomicznych i pewnie zdrowotnych przerzuciłbym się na 2 scenariusz.
Jakie jest Wasze zdanie? Będę wdzięczny za pomoc... Pozdrawiam.
Zmieniony przez - pro_forma w dniu 2012-07-26 02:39:49