Chodzi mi wyłącznie o kwestię dobrego przyswajania i trawienia.
Ostatnio tak sobie myślę, że pokarm który przebywa długo w przewodzie pokarmowym chyba nie jest podejściem zbyt dobrym a jescze dodając do tego białko.. Czy produkty o niskim ig przypadkiem nie powodują powstawania zaparć, wzdęć?
Moim zdaniem produkt który przebywa długo w układzie pokarmowymym znacząco go obciąża.
Ryż brązowy jest zdrowy, długo się przyswaja ale czy nie lepiej zamiast jednej porcji ryżu brązowego zjeść 2 mniejsze porcje ryżu białego w odstępie czasowym? cukier znacząco się nie podniesie a nie będzie ciężkiego balastu dla trawienia.
Czy może się mylę?
Mam znajomego z dużymi problemami gastrycznymi i jego gastrolog twierdzi, że należy jeść miejsze porcje produktów o wysokim ig z mniejszą ilością błonnika , w tym unikać warzyw i owoców.
Jedynie pić soki szybko które szybko się przyswoja i nie obciązą organizmu.
Nie chodzi mi o kwestię budowania masy ani witamin, po prostu o zdrowe, komfortowe trawienie :)
Nawet ja zauważyłem, że po dodaniu niewielkiej ilości zdrowej żywności typu ryż brązowy , kiełi brokuła, mam niesamowite gazy.
Zmieniony przez - tomcio.xx w dniu 2012-10-16 13:01:11