Słodko - pikantny sos, pachnący sezamem i miodem, do tego chrupiąca biała rzodkiew i delikatny indyk. Po prostu coś pysznego :)
Podałem to klasycznie - z ryżem. Ale równie smaczne będzie z chińskim makaronem!
Na 1x porcję potrzebujesz:
- 200g mięsa z piersi indyka
- 1x białą rzodkiew, obraną i pokrojoną w zapałki
- 1/2x marchewki, obranej i pokrojonej w półplasterki
- kilka różyczek brokułów
- 1/2x papryczki chilli, drobno pokrojonej
- 1x łyżkę oleju arachidowego
- 1x łyżkę oleju sezamowego
- 1x łyżkę nasion sezamu
- 1x łyżkę miodu
- 3x łyżki jasnego sosu sojowego
- odrobinę soli
- 1x łyżeczkę skrobi ziemniaczanej, rozrobioną w 1/2x szklanki zimnej wody
A robisz tak:
Indyka kroisz w paski. Na patelni dobrze rozgrzewasz olej arachidowy i wrzucasz na niego mięso. Posypujesz odrobiną soli i mieszasz. Musisz mieszać cały czas! :) Po chwili dodajesz nasiona sezamu oraz chilli i wszystko razem smażysz. Po jakiejś minucie dodajesz miód i dokładnie rozprowadzasz go po całej patelni. Teraz wrzucasz warzywa i mieszasz, podrzucasz! Chwilkę smażysz i dolewasz sos sojowy oraz olej sezamowy. Dolewasz mieszaninę skrobi ziemniaczanej z wodą, doprowadzasz do wrzenia i zdejmujesz z ognia.
I to cała filozofia. Szybko smażone, chrupiące, skwierczące i pełne smaku! :) Podajesz według upodobań - najlepsze z ryżem, jedzone pałeczkami z uśmiechem na twarzy.
SMACZNEGO! :)
Wartości BTW dla porcji z 80g ryżu basmati:
595kcal, 45g (30%) białko, 16g (24%) tłuszcze, 71g (48%) węglowodany