Znalazłem taki podział:
1) Białka jajek - ich źródłem są jajka wiadomo, wchłanianie do 3h (dobre z rana)
2) Białko serwatkowe (nie mylić z serwatką) - białko powstałem z mleka krowiego - wchłania się na natychmiastowo, super po treningu.
Ale co jest ich źródłem? Oprócz odżywek ?
3) Izolat białka - wysoka czystość do 95% wchłania się szybciej od koncentratu. Znajduje się chyba tylko w odżywkach?
4) Koncentrat - czystość do 80% szybkie wchłaniane. Też tylko odżywki?
5) Kazeina - wolne wchłanianie do 8h - jemy przed snem, źródło to serki wiejskie, twarogi.
I tu rodzą się pytania:
a) Jakie białka są w mięsie?
b) Czy są jakieś źródła białek: serwatkowych, izolatów, koncentratów inne niż odżywki?
c) Jakie proporcje tych białek powinny być spożywane?
d) Gdzieś przeczytałem że białka serwatkowe powinny być spożywane nie tylko po treningu ale i rano. Ale więkość diet na mase w pierwszym posiłku ma głównie jajka i mleko z pł owsianymi, proszę się odnieść do tego.