Szacuny
0
Napisanych postów
120
Na forum
11 lat
Przeczytanych tematów
31589
Witam!
Piszę w nieco nietypowej sprawie. Ostatnio zderzyłem się z dwoma opiniami na temat tłuszczy. Mianowicie niektórzy odradzają spożywania ich na redukcji, lecz na dodaniu ich na masie, zaś drudzy stwierdzają, że każdy inaczej na to reaguje i najlepiej spróbować samemu jak na Ciebie działają.
Ale nie w tym rzecz.
Otóż jestem ciekaw które tłuszcze najlepiej spożywać na masie a które na redukcji?
Jednonienasycone,
wielonienasycone,
nasycone?
Nasyconych zapewne omijać, lecz co z resztą? Czytałem kiedyś bodajże w muscularze, że niektóre z tych jednonienasyconych też są przyjazne w odpowiedniej ilości.
Może ktoś wypowie się na ten temat? Oczywiście zmierzam ku powiększeniu tkanki mięśniowej a nie zwykłemu ułożeniu zdrowej diety :)
Szacuny
80
Napisanych postów
9947
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
52544
Tłuszcze powinny znajdować się w diecie zarówno podczas redukcji, jak i budowania masy. Ich ilość - już jest sprawą indywidualną. Ponadto w diecie powinny się znajdować i jedno, i wielo, jak i te nasycone - i nie jest prawdą, że tych ostatnich trzeba się bezwzględnie wystrzegać. Na co warto zwrócić uwagę to proporcje pomiedzy tluszczami - oraz stosunek o3:o6, bo w 90% przypadków jednak w diecie przeważają omega6, przy praktycznie całkowitym braku omega3.
Poszukuję książki "Na początku był głód" M. Konarzewskiego, gdyby ktoś miał egzeplarz na sprzedaż - proszę o kontakt mailowy ;)