Jeden z nowszych raportów: Łoźna.K.; Biernat.J. Występowanie aresenu w środowisku i żywności. ROCZN. PZH 2008, 59, NR 1, 1-7
I kilka starszych, dotyczących różnych grup żywności:
Zawadzka T. , Mazur H.: Ocena higieniczna środków spożywczych w zakresie zawartości metali szkodliwych dla zdrowia. Roczn. PZH 1985, 36(5), 361 – 371
Zawadzka T., Mazur H.: Ocena higieniczna środków spożywczych w zakresie zawartości metali szkodliwych dla zdrowia. Roczn. PZH 1985, 36(6), 438 – 446
Żmudzki J., Szkoda J.: Zawartość pierwiastków śladowych w jajkach kurzych w Polsce. Bromat. Chem. Toksykol. 1996, 29(1), 55 – 57
Grajeta H., Szymczak J.: Zawartość arsenu w całodziennym pożywieniu dzieci i młodzieży. Roczn. PZH 1986, 38(1), 22 – 27
Grajeta H.: Zawartość arsenu w warzywach pochodzących z okolic niektórych zakładów przemysłowych. Roczn. PZH 1987, 38(4 – 5), 340 – 343
Falandysz J., Centkowska D., Lorenc – Biała H.: Zawartość ołowiu, kadmu, arsenu, miedzi, cynku, żelaza i manganu w mięśniach zwierząt rzeźnych. Roczn. PZH 1985, 36(1), 22 – 27
Dobrzański Z., Roman A., Górecka H., Kołacz R.: Zawartość pierwiastków szkodliwych oraz makro – i mikroelementów w miodach pszczelich z rejonów skażeń przemysłowych. Bromat. Chem. Toksykol. 1994, 27(2), 157 – 160
Falandysz J., Centkowska D., Falandysz J., Lorenc – Biała H.: Zawartość metali i pestycydów polichlorkowych w tkankach kaczek, gęsi i królików. Bromat. Chem. Toksykol. 1986, 19(3), 151 – 155
Falandysz J., Lorenc – Biała H., Centkowska D.: Zawartość ołowiu, kadmu, arsenu, miedzi, cynku, żelaza i manganu w mięśniach dzików, saren, jeleni i łosia. Bromat. Chem. Toksykol. 1986, 19(1), 32 – 36
Falandysz J., Centkowska D., Lorenc – Biała H.: Metale (Cd, Pb, Cu, Zn, Fe, Mn i As) w mięśniach, wątrobie i nerkach zwierząt rzeźnych i zwierzyny łownej z rejonu polski północnej, 1984. Roczn. PZH 1987, 38(4 -5), 347 – 355
Gajek O., Nabrzyski M., Gajewska R.: Zanieczyszczenie metalami ciężkimi importowanych przetworów owocowo – warzywnych i miodów pszczelich. Roczn. PZH 1987, 38(1), 14 – 20
Najlepiej napisać po prostu do PZH z prośbą o literaturę.
Warto też zajrzeć do opracowań z innych krajów europejskich:
Concha G., Vogler G., Lezcano D., Nermell B., Vahter M.: Exposure to inorganic arsenic metabolites during early human development. Toxicol. Sci. 1998, 44, 185–190
Al Rmalli S.W., Haris P.I., Harrington C.F., Ayub M.: A survey of arsenic in foodstuffs on sale in the United Kingdom and imported from Bangladesh. Sci. Total Environ. 2005, 20, 23 - 30
Bocio A., Nadal M., Domingo J.L.: Human exposure to metals through the diet in Tarragona, Spain: temporal trend. Biol. Trace Elem. Res. 2005, 104(3), 193-201
Interesująca może być też ta publikacja
Rahman M. A., Hasegawa H., Rahman M. A., Rahman M. M., Miah M.A.: Influence of cooking method on arsenic retention in cooked rice related to dietary exposure. Sci Total Environ. 2006, 370, 51 – 60