...
Napisał(a)
Podajcie według siebie ile dajecie białka a ile mleka/wody do powstalego szejka : P, u mnie jest napisane 30-40 g / 250-300g wody a chciałym widzieć dokładnie, pomocy : P.
1
...
Napisał(a)
Jak pić odżywkę białkową?
Odżywki białkowe stanowią duże udogodnienie dla sportowców. Dostarczają bowiem łatwostrawnych i szybko przyswajalnych protein. Stanowią pełnowartościowe źródło aminokwasów, które niezbędne są do właściwej regeneracji i hipertrofii mięśniowej. Do tego są łatwe do przygotowania i do spożycia.
Często pojawiają się pytania, czy odżywkę pić z mlekiem czy z wodą?
Jak ją przygotować by była smaczna?
Czym jest odżywka białkowa?
Odżywki białkowe stanowią skoncentrowane źródło białka. Służą do wzbogacania diety osób trenujących w ten makroskładnik. Odżywki białkowe są pełnowartościowym produktem, nieodbiegającym wartością biologiczną od mięsa.
Zaliczają się do produktów lekkostrawnych i szybko przyswajalnych.
Wbrew powszechnie panującej opinii (głównie wśród osób nietrenujących) spożywanie odżywki białkowej nie przyczynia się samo w sobie do rozwoju muskulatury. Tymczasem nie jest to nic innego jak przetworzony produkt spożywczy zawierający białko. (podobnie jak serwatka, jajka, czy mięso). Od samego spożywania mięsa czy jajek nie rosną mięśnie. Podobnie jest z odżywkami białkowymi.
Odżywki białkowe są przede wszystkim wygodnym źródłem białka.
Rodzaje odżywek białkowych.
Najliczniejszą grupę odżywek białkowych stanowią produkty oparte na białkach mleka. Wymienić tutaj możemy WPC, WPI, WPH oraz kazeinę.
Obok białek mlecznych wyróżniamy również różnego rodzaju białka pochodzenia roślinnego.
Do tej grupy zaliczamy izolat białka sojowego, białko pszeniczne, białko konopne, białko ryżowe, białko z ziarna grochu.
Poza odżywkami opartymi na białku mleka i białkach roślinnych, wyróżniamy na rynku izolat białka wołowego oraz białka pochodzenia jajecznego (albuminy).
Czym się różni odżywka rozpuszczona z wodą od odżywki rozpuszczonej z mlekiem?
Odżywka przygotowana na mleku jest obfitym źródłem laktozy, cukru którego wiele osób nie toleruje.
Wysokie spożycie laktozy, u osób, które nie trawią tego cukru prawidłowo, może przyczyniać się do wzdęć, biegunek, gazów, obciążenia układu pokarmowego.
Dodatkowo mleko zalicza się do grupy produktów silnie alergennych.
Na niekorzyść mleka przemawiać mogą również zawarte w nim estrogeny, potencjalnie może to wiązać się z pewnymi negatywnymi skutkami.
Mleko jest również w porównaniu do wody, kaloryczne. Szklanka mleka 2% to około 120kcal.
Powyższe argumenty przemawiają oczywiście na korzyść wody.
Są jednak pewne argumenty przemawiające za użyciem mleka.
Po pierwsze, odżywka białkowa przygotowana z mlekiem jest bardziej smaczna.
Jest to główny powód, dla którego wiele osób decyduje się na spożywanie odżywek białkowych właśnie z mlekiem.
Na korzyść mleka przemawiać może również jego wysoka wartość odżywcza. Mleko jest źródłem witamin z grupy B, witaminy D, wapnia, cynku, białka, a także CLA.
Jak przygotować odżywkę białkową?
Po pierwsze ważny będzie wybór odpowiedniej jakości odżywki białkowej.
Najkorzystniej jest wybierać produkty zawierające proteiny mleczne, zwłaszcza serwatkowe.
Warto pamiętać, że jeśli w składzie preparatu znajduje się kreatyna, glicyna i tauryna, odżywka zawiera w rzeczywistości mniej białka niż wynikałoby to z etykiety.
Dodatkowo jeśli cierpisz na nietolerancję laktozy lub alergię na ten cukier, wybierz izolat białka serwatkowego.
Po drugie, ilość użytej odżywki białkowej należy wliczyć w dzienna pulę spożycia białka i stosować wówczas gdy zachodzi taka potrzeba.
Sugerowane ilości spożycia, podawane na opakowaniu, są stanowczo przeszacowane.
Warto pamiętać, że nadmiar białka w diecie nie jest korzystny dla sylwetki, co więcej może być szkodliwy dla zdrowia.
Jeśli przygotowujemy odżywkę na wodzie, dajmy jej nieco mniej. Dzięki temu napój proteinowy będzie miał bardziej intensywny smak.
Warto skorzystać z blendera. W ten sposób przygotowana odżywka będzie bardziej smaczna. Należy jednak zachować ostrożność jeśli chodzi o spienianie odżywki.
Po pierwsze, jeśli odżywka mocno się pieni, wskazuje to na jej niską jakość.
Po drugie spożywanie zbyt dużej ilości piany, może przyczyniać się do dyskomfortu brzusznego, wzdęć, ciężkości i gazów.
Dobrym pomysłem jest również wykorzystanie odżywki do przygotowania szejka razem z owocem. Idealnie sprawdzi się tu banan lub truskawki. Takie połączenie będzie bardzo korzystne w okresie potreningowym.
Dodatek owoców zrekompensuje nam w zupełności brak mleka.
Przykładowo:
30g odżywki białkowej
120g dojrzałego banana
50-100mln wody
Odżywki białkowe stanowią duże udogodnienie dla sportowców. Dostarczają bowiem łatwostrawnych i szybko przyswajalnych protein. Stanowią pełnowartościowe źródło aminokwasów, które niezbędne są do właściwej regeneracji i hipertrofii mięśniowej. Do tego są łatwe do przygotowania i do spożycia.
Często pojawiają się pytania, czy odżywkę pić z mlekiem czy z wodą?
Jak ją przygotować by była smaczna?
Czym jest odżywka białkowa?
Odżywki białkowe stanowią skoncentrowane źródło białka. Służą do wzbogacania diety osób trenujących w ten makroskładnik. Odżywki białkowe są pełnowartościowym produktem, nieodbiegającym wartością biologiczną od mięsa.
Zaliczają się do produktów lekkostrawnych i szybko przyswajalnych.
Wbrew powszechnie panującej opinii (głównie wśród osób nietrenujących) spożywanie odżywki białkowej nie przyczynia się samo w sobie do rozwoju muskulatury. Tymczasem nie jest to nic innego jak przetworzony produkt spożywczy zawierający białko. (podobnie jak serwatka, jajka, czy mięso). Od samego spożywania mięsa czy jajek nie rosną mięśnie. Podobnie jest z odżywkami białkowymi.
Odżywki białkowe są przede wszystkim wygodnym źródłem białka.
Rodzaje odżywek białkowych.
Najliczniejszą grupę odżywek białkowych stanowią produkty oparte na białkach mleka. Wymienić tutaj możemy WPC, WPI, WPH oraz kazeinę.
Obok białek mlecznych wyróżniamy również różnego rodzaju białka pochodzenia roślinnego.
Do tej grupy zaliczamy izolat białka sojowego, białko pszeniczne, białko konopne, białko ryżowe, białko z ziarna grochu.
Poza odżywkami opartymi na białku mleka i białkach roślinnych, wyróżniamy na rynku izolat białka wołowego oraz białka pochodzenia jajecznego (albuminy).
Czym się różni odżywka rozpuszczona z wodą od odżywki rozpuszczonej z mlekiem?
Odżywka przygotowana na mleku jest obfitym źródłem laktozy, cukru którego wiele osób nie toleruje.
Wysokie spożycie laktozy, u osób, które nie trawią tego cukru prawidłowo, może przyczyniać się do wzdęć, biegunek, gazów, obciążenia układu pokarmowego.
Dodatkowo mleko zalicza się do grupy produktów silnie alergennych.
Na niekorzyść mleka przemawiać mogą również zawarte w nim estrogeny, potencjalnie może to wiązać się z pewnymi negatywnymi skutkami.
Mleko jest również w porównaniu do wody, kaloryczne. Szklanka mleka 2% to około 120kcal.
Powyższe argumenty przemawiają oczywiście na korzyść wody.
Są jednak pewne argumenty przemawiające za użyciem mleka.
Po pierwsze, odżywka białkowa przygotowana z mlekiem jest bardziej smaczna.
Jest to główny powód, dla którego wiele osób decyduje się na spożywanie odżywek białkowych właśnie z mlekiem.
Na korzyść mleka przemawiać może również jego wysoka wartość odżywcza. Mleko jest źródłem witamin z grupy B, witaminy D, wapnia, cynku, białka, a także CLA.
Jak przygotować odżywkę białkową?
Po pierwsze ważny będzie wybór odpowiedniej jakości odżywki białkowej.
Najkorzystniej jest wybierać produkty zawierające proteiny mleczne, zwłaszcza serwatkowe.
Warto pamiętać, że jeśli w składzie preparatu znajduje się kreatyna, glicyna i tauryna, odżywka zawiera w rzeczywistości mniej białka niż wynikałoby to z etykiety.
Dodatkowo jeśli cierpisz na nietolerancję laktozy lub alergię na ten cukier, wybierz izolat białka serwatkowego.
Po drugie, ilość użytej odżywki białkowej należy wliczyć w dzienna pulę spożycia białka i stosować wówczas gdy zachodzi taka potrzeba.
Sugerowane ilości spożycia, podawane na opakowaniu, są stanowczo przeszacowane.
Warto pamiętać, że nadmiar białka w diecie nie jest korzystny dla sylwetki, co więcej może być szkodliwy dla zdrowia.
Jeśli przygotowujemy odżywkę na wodzie, dajmy jej nieco mniej. Dzięki temu napój proteinowy będzie miał bardziej intensywny smak.
Warto skorzystać z blendera. W ten sposób przygotowana odżywka będzie bardziej smaczna. Należy jednak zachować ostrożność jeśli chodzi o spienianie odżywki.
Po pierwsze, jeśli odżywka mocno się pieni, wskazuje to na jej niską jakość.
Po drugie spożywanie zbyt dużej ilości piany, może przyczyniać się do dyskomfortu brzusznego, wzdęć, ciężkości i gazów.
Dobrym pomysłem jest również wykorzystanie odżywki do przygotowania szejka razem z owocem. Idealnie sprawdzi się tu banan lub truskawki. Takie połączenie będzie bardzo korzystne w okresie potreningowym.
Dodatek owoców zrekompensuje nam w zupełności brak mleka.
Przykładowo:
30g odżywki białkowej
120g dojrzałego banana
50-100mln wody
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź...
Napisał(a)
Ja pije tylko z mlekiem bo z woda mi nie smakuje ale jak mleko to tylko 0,5% 250ml mleka + 50g odzywki pozdro ; )
1
...
Napisał(a)
rób tak jak napisane, ja tez tak robię
1
Siłka, piłka, albo mata na zło całego świata.
...
Napisał(a)
radek chyba sobie jaja robisz tego sie wypic nie bedzie dalo hahaha 200ml mleka i 210 g odzywki hahaha ...
2
Polecane artykuły