-150g zielonych płatków owsianych zwykłych,
-50g mąki pełnoziarnistej typu 2000,
-3 całe jajka (około 140g)
-ćwierć dużej cebuli (około 70g),
-2-3 ząbki czosnku,
-około 50ml wody,
-odrobina oleju lub oliwy do smażenia,
-łyżeczka proszku do pieczenia,
-przyprawy: sól, pieprz, zioła.
Białka ubijamy z solą. Cebule i czosnek miksujemy w blenderze lub jak najdrobniej siekamy. Do białek dodajemy resztę składników. Jeśli ciasto jest za gęste dodajemy wody. Miksujemy.
Grilla lub patelnie smarujemy odrobiną oleju lub spryskujemy PAM. Rozgrzewamy i wylewamy ciasto.
Porcja starcza na 2,3 placki.
Do placka możemy dorzucić kurczaka, rybę, warzywa i mamy pełnowartościowy posiłek. Jeśli uda nam się zrobić wystarczająco duży placek, konsystencja umożliwia zawijanie
Alternatywa na słodko.
Zamiast cebuli i czosnku, orzechy, zamiast mąki 50g smakowej odżywki białkowej, zamiast ziół cynamon, kakao.
Ciasto świetnie nadaje się do gofrownicy.
Wartość odżywcza 100g/jednego placka 140g:
234/327 kcal
B 10,9/15,3g
W 31,8/44,5g
T 7/9,8g
Wartość odżywcza jednego placka 140g z tuńczykiem w zalewie(pół puszki 92)+pekinka,papryka(po 50g) i sos na bazie oleju lnianego(10g):
540 kcal
B 36,7g
W 55g
T 19.3g