S. Ambroziak
...
Napisał(a)
Tłoczenie oleju lnianego też odbywa się w dosyć wysokiej temperaturze, bo w niskich temperaturach proces ten jest niewydajny. Tyle, że butelkowany olej jest produktem nisko zaawansowanym technologicznie, więc trzeba go przechowywać w niskiej temperaturze.
...
Napisał(a)
Rozumiem, że jak temp twojego ciała wynosi więcej niż 10*C to nie spożywasz żadnych o3 bo się utlenią? Poza tym w kap masz dodatek wit. E, która zapobiega utlenianiu, a kwasy EPA/DHA w kaps są mniej podatne na utlenianie niż ALA z oleju lnianego. W kaps olej ma też utrudniony dostęp do tlenu.
Teraz... teraz wasze wargi praktycznie się już stykają...
A potem po prostu jej mówisz, jak bardzo jej nienawidzisz.
...
Napisał(a)
Generalnie nie ma tam tlenu, więc utlenianie nie następuje.
Powiem inaczej: taka linia technologiczna kosztuje ładnych kilka milionów. Czy jakakolwiek firma wybeceluje taką kasę, nie sprawdzając wcześniej całego procesu i nie mając pewności, że zapewnia on produkcję preparatów najwyższej jakości. Przecież z tej samej technologii korzystają zakłady farmaceutyczne, produkujące leki.
Powiem inaczej: taka linia technologiczna kosztuje ładnych kilka milionów. Czy jakakolwiek firma wybeceluje taką kasę, nie sprawdzając wcześniej całego procesu i nie mając pewności, że zapewnia on produkcję preparatów najwyższej jakości. Przecież z tej samej technologii korzystają zakłady farmaceutyczne, produkujące leki.
S. Ambroziak
...
Napisał(a)
"Rozumiem, że jak temp twojego ciała wynosi więcej niż 10*C to nie spożywasz żadnych o3 bo się utlenią?"
przecież piszemy na temat przechowywania, więc daruj sobie głupie teksty. Nie wiem więc pytam, proste :)
"Poza tym w kap masz dodatek wit. E, która zapobiega utlenianiu, a kwasy EPA/DHA w kaps są mniej podatne na utlenianie niż ALA z oleju lnianego. W kaps olej ma też utrudniony dostęp do tlenu. "
a jak się odniesiesz do tego?
"Czasem producenci dodają do oleju witaminę E, aby przeciwdziałać zbyt szybkiemu utlenianiu kwasów tłuszczowych. Dzięki temu taki olej ma dłuższą trwałość, a zatem i większą wartość handlową dla producenta i sprzedawcy. Jednak wartość lecznicza takiego oleju w diecie dr Budwig jest wątpliwa, ponieważ wit. E po spożyciu z olejem nadal działa antyoksydacyjnie: hamuje aktywność chemiczną oleju, co jest niekorzystne ." źródło:
http://www.primanatura.pl/dieta-dr-budwig-olej-lniany/
"Tyle, że butelkowany olej jest produktem nisko zaawansowanym technologicznie, więc trzeba go przechowywać w niskiej temperaturze. "
możesz rozwinąć tą myśl?
" Powiem inaczej: taka linia technologiczna kosztuje ładnych kilka milionów. Czy jakakolwiek firma wybeceluje taką kasę, nie sprawdzając wcześniej całego procesu i nie mając pewności, że zapewnia on produkcję preparatów najwyższej jakości. Przecież z tej samej technologii korzystają zakłady farmaceutyczne, produkujące leki. "
czy to jest te rozwinięcie myśli ?
Zmieniony przez - danitez w dniu 2013-05-17 08:37:29
przecież piszemy na temat przechowywania, więc daruj sobie głupie teksty. Nie wiem więc pytam, proste :)
"Poza tym w kap masz dodatek wit. E, która zapobiega utlenianiu, a kwasy EPA/DHA w kaps są mniej podatne na utlenianie niż ALA z oleju lnianego. W kaps olej ma też utrudniony dostęp do tlenu. "
a jak się odniesiesz do tego?
"Czasem producenci dodają do oleju witaminę E, aby przeciwdziałać zbyt szybkiemu utlenianiu kwasów tłuszczowych. Dzięki temu taki olej ma dłuższą trwałość, a zatem i większą wartość handlową dla producenta i sprzedawcy. Jednak wartość lecznicza takiego oleju w diecie dr Budwig jest wątpliwa, ponieważ wit. E po spożyciu z olejem nadal działa antyoksydacyjnie: hamuje aktywność chemiczną oleju, co jest niekorzystne ." źródło:
http://www.primanatura.pl/dieta-dr-budwig-olej-lniany/
"Tyle, że butelkowany olej jest produktem nisko zaawansowanym technologicznie, więc trzeba go przechowywać w niskiej temperaturze. "
możesz rozwinąć tą myśl?
" Powiem inaczej: taka linia technologiczna kosztuje ładnych kilka milionów. Czy jakakolwiek firma wybeceluje taką kasę, nie sprawdzając wcześniej całego procesu i nie mając pewności, że zapewnia on produkcję preparatów najwyższej jakości. Przecież z tej samej technologii korzystają zakłady farmaceutyczne, produkujące leki. "
czy to jest te rozwinięcie myśli ?
Zmieniony przez - danitez w dniu 2013-05-17 08:37:29
...
Napisał(a)
Mniej więcej 1/4 objętości butelki z olejem to powietrze. W miękkiej kapsułce żelowej nie ma powietrza i jego składnika - tlenu, nie następuje więc też utlenianie - proste.
Wiem, że dla wielu kolegów demagogie różnego autoramentu naturalistów są uwodzącye, ale czy jesteś w stanie przedstawić jakieś konkretne badanie dowodzące, że dodatek witaminy E zmienia biaktywność nienasyconych kwasów tłuszczowych...?
Wiem, że dla wielu kolegów demagogie różnego autoramentu naturalistów są uwodzącye, ale czy jesteś w stanie przedstawić jakieś konkretne badanie dowodzące, że dodatek witaminy E zmienia biaktywność nienasyconych kwasów tłuszczowych...?
S. Ambroziak
...
Napisał(a)
"Generalnie nie ma tam tlenu, więc utlenianie nie następuje."
ambroziak, utlenianie jest procesem chemicznym, które może zachodzić równie dobrze bez tlenu. :)
ambroziak, utlenianie jest procesem chemicznym, które może zachodzić równie dobrze bez tlenu. :)
...
Napisał(a)
To tylko retoryka, z której wynika to nieporozumienie... Ponieważ wiązanie substancji z tlenem zachodzi poprzez przeniesienie elektronów, dlatego wszystkie tego typu reakcje nazwano w dawnych czasach utlenianiem i redukcją. Tutaj rozmawiamy o konkretnej reakcji utleniania: wiązania nienasyconych kwasów tłuszczowych z tlenem.
S. Ambroziak
...
Napisał(a)
danitez
a jak się odniesiesz do tego?
"Czasem producenci dodają do oleju witaminę E, aby przeciwdziałać zbyt szybkiemu utlenianiu kwasów tłuszczowych. Dzięki temu taki olej ma dłuższą trwałość, a zatem i większą wartość handlową dla producenta i sprzedawcy. Jednak wartość lecznicza takiego oleju w diecie dr Budwig jest wątpliwa, ponieważ wit. E po spożyciu z olejem nadal działa antyoksydacyjnie: hamuje aktywność chemiczną oleju, co jest niekorzystne ." źródło:
http://www.primanatura.pl/dieta-dr-budwig-olej-lniany/
Zmieniony przez - danitez w dniu 2013-05-17 08:37:29
Nie odniosę się bo nie wiem o jaką aktywność chemiczną oleju chodzi. Dla mnie ten fragment artykułu to bełkot.
Teraz... teraz wasze wargi praktycznie się już stykają...
A potem po prostu jej mówisz, jak bardzo jej nienawidzisz.
...
Napisał(a)
Przecież w komponencie lipidowej błon komórkowych kwasy tłuszczowe występują zawsze wspólnie z witaminą E. No, chyba że ktoś ma głęboki niedobór tej witaminy, ale wtedy pojawiają się też niekorzystne zmiany zdrowotne.
Mehler, nazwałeś ten cytat po imieniu. Ja użyłem eufemizmu: "demagogia".
Mehler, nazwałeś ten cytat po imieniu. Ja użyłem eufemizmu: "demagogia".
S. Ambroziak
Poprzedni temat
Monohydrat Kreatyny a nadciśnienie.
Następny temat
KONFERENCJA SZKOLENIOWA AWF KATOWICE
Polecane artykuły