Ocena jakości produktów wysokobiałkowych na rynku polskim cz. 2 pt. WPC/ WPI od „gorszej matki”
W poprzednim numerze magazynu Perfect Body, w imieniu Redakcji, miałem przyjemność przedstawić naszym Czytelnikom wnioski z badań (nad produktami wysokobiałkowymi) przeprowadzonych przez renomowaną jednostkę naukową, zajmującą się analizą proteomiczną. Zleceniodawca tychże badań zgodził się jednorazowo je udostępnić i pozwolić na opublikowanie na łamach niniejszego czasopisma. Również i tym razem udało się Go namówić do przekazania części wyników. Osobiście muszę przyznać, iż są one równie zaskakujące, niestety w tym negatywnym rozumieniu. Niektórzy z Czytelników mogą uznać, iż wyrafinowanie pojawiających się nieprawidłowości może nawet przekracza wcześniej opisywaną pulę danych.
(...)
Kiedyś bohater jednej ze znanych polskich komedii łamał sobie głowę, ile jest cukru w cukrze, teraz należy przyjrzeć się zagadnieniu z pełną powagą, ile jest białek serwatki w ich koncentracie czy izolacie.
(...)
Po analizie kolejnej puli badań odnoszę nieodparte wrażenie, że sformułowanie „koncentrat białek serwatki” we współczesnym świecie odnosi się tylko i wyłącznie to metody pozyskiwania surowca. Straciło natomiast wydźwięk jakościowy i z faktycznym składem produktu oferowanym przy użyciu tej techniki przestało mieć cokolwiek wspólnego, oferując jedynie przesącz jednej czy dwóch protein z całej niezwykle istotnej i unikalnej puli białek serwatki.
Drogi Czytelniku, jest to kolejny aspekt precyzujący faktyczną jakość produktu, a nie jej obietnicę przepisaną z certyfikatu dostawcy surowca czy powierzchownie wykonanej analizy. Teraz wiesz już o co pytać.
(...)
cały artykuł do przeczytania w 22. numerze magazynu Perfect Body w sprzedaży od 1 lipca 2013 w:
salonach prasowych Kolporter, Empik oraz RUCH,
punktach Perfect Body Center,
najlepszych sklepach z suplementami diety i odżywkami dla sportowców,
prestiżowych klubach fitness.
tutaj tylko informacyjnie - do dyskusji zapraszam do watku
Ocena jakości odżywek wysokobiałkowych na rynku polskim