Jest liderem w tym dzialeSzacuny
6315
Napisanych postów
76290
Wiek
39 lat
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
756348
KristoQ
Chyba sobie żartujesz teraz. Cukrzyków oczywiście pomijam, bo w ich przypadku to oczywiste. Produkty z wysokim II dają krótkotrwały efekt w postaci skoku cukru we krwi, ale też powoduje nawet nie tyle powrót na ten sam niski poziom cukru, co na jeszcze niższy. Wiąże się to z kolejnym konsekwencjami, uczucia głodu, tycia itd.
Opisałeś to co się dzieje po zjedzeniu produktów przetworzonych a nie produktów o wysokim IG. Wysoki indeks glikemiczny nie zawsze idzie w parze z tymi konsekwencjami. Jeżeli już to należy się skupić na ładunku glikemicznym.
Szacuny
0
Napisanych postów
136
Na forum
10 lat
Przeczytanych tematów
930
Posiłkowanie się ładunkiem glikemicznym nie sprawdzi się w przypadku osoby stosującej dietę z dużą ilością pożywienia (typowa dieta kulturystyczna np. na masie), ponieważ założenie posiłkowania się ładunkiem glikemicznym przy tworzeniu takowej diety, upraszczając, opiera się na mniejszych porcjach (pomijam tu kwestię produktów z wysokim IG, ale małą zawartością węglowodanów jak np. gotowana marchewka czy inne produkty bogate w wodę). Idąc tym tropem, generalnie nawet "proszek do prania" zawarty w tanich wędlinach jest nieszkodliwy dla spożywającego o ile zje 1 plasterek co 2 dni. Poza tym jeśli czymś mamy się sugerować to indeksem insulinowym, jeśli już ktoś ma awersję do i. glikemicznego, bo tak naprawdę ładunek glikemiczny wielu produktów, od których obrasta się tkanką tłuszczową jest niski i może być mylący przy planowaniu diety jeśli ktoś zwraca na to uwagę (przykład gotowanych ziemniaków pływających w śmietanie).
Zmieniony przez - KristoQ w dniu 2013-11-12 13:41:10