PLACEK ZIEMNIACZANY PO MEKSYKAŃSKU
z sosem czosnkowym
SKŁADNIKI:
placek:
farsz:
sos:
WYKONANIE:
placek:
1. Ziemniaki zetrzeć na tarce, ja tarłam na 'grubych oczkach', więc nie musiałam odsącząc wody, jeśli ktoś zetrze na mniejszych, będzie trzeba odsączyć wodę.
2. Dodać do ziemniaków mąkę i przyprawy (np. oregano, bazylię, sól, chili)
3. Dodać 2 jaja.
4. Mieszać na w miarę jednolitą masę.
5. Wylać na patelnię, równomiernie rozprowadzić masę po patelni.
6. Po ok. 8-10 min obrócić placek na drugą stronę.
7. Smażyć go jeszcze ok. 4-5 min i gotowe :)
farsz:
1. Warzywa i kurczaka pokroić w drobną kostkę.
2. Wrzucić wszystko na patelnię.
sos:
1. Bardzo drobno posiekać 2-3 ząbki czosnku.
2. Zmieszać czosnek z jogurtem, dodać sól, pieprz i oregano.
Placek przekładamy na talerz, na jedną połowę wykładamy farsz z patelni. Część sosu używamy do polania farszu w środku placka. Przykrywamy farsz drugą stroną placka. Resztą sosu polewamy na wierzch. :)
BTW W SUMIE:
białko 85g / węgle 123g / tłuszcz 23g, 1043kcal
Wiadomo, że każdy może przepis przerobić pod siebie i wtedy BTW będzie inne
SMACZNEGO
a