SKŁADNIKI:
-> RYŻ - 100g
-> PIECZARKI - 500g
-> CEBULA - 1szt. (nie za mała, nie za duża)
-> KONCENTRAT POMIDOROWY - 2 łyżki
-> SER - 400g. (w kostce) - najlepszy gouda/morski bo reszta śmierdzi przy pieczeniu
-> SZYNKA - np. wieprzowa, duże plastry, ok.10/15.
PRZYGOTOWANIE:
1. Gotujemy ryż w osolonej wodzie i dajemy mu chwilę by ostygł.
2. Obrane i pokrojone pieczarki gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem octu. Następnie odsączamy je przez sitko.
3. Pokrojoną cebulę podsmażamy wraz z pieczarkami.
4. Do miski wrzucamy wcześniej przygotowane składniki:
-ugotowany ryż
-podsmażone pieczarki z cebulą
-ok. 100g potarkowanego sera
-2 łyżki koncentratu pomidorowego
-sól, pieprz, vegeta do smaku
Wszystko razem mieszamy. Tak oto powstał nasz farsz.
5. Bierzemy plastry szynki, nakładamy farsz wedle uznania i zwijamy w ruloniki. Po zwinięciu możemy dodatkowo dopełnić farszem boczki. Następnie układamy ściśle na blasze. I tak w kółko aż do wyczerpania zapasów
6. Po wypełnieniu się blaszki naszymi rulonikami, posypujemy wierzch starkowaną resztą sera, która nam została.
7. Piekarnik 180 stopni, góra/dół, ok.20/25minut lub ewentualnie do zarumienienia się sera.
SMACZNEGO!
Danie smaczne na zimno jak i na gorąco.
KCAL~ 2276,5
BIAŁKO~ 147,01
WW~ 99,12
TŁ~ 143,06