Miałem w sumie kilka krótkich pytań i zapisałem je w temacie "pojedyncze pytanie" ale zbytnio się rozpisałem dlatego spróbuje założyć nowy temat :)
Że tak powiem postanowieniem noworocznym zacząłem co drugi dzień uczęszczać na siłownie. Póki co trener ukierunkował mnie na ogólnorozwojówke ale zbytnio nie wdawałem się jeszcze w dyskusje o diecie (pierw chce zdobyć trochę wiedzy). Przeczytałem ogromną ilość tekstów na temat odżywiania jako takiego oraz przed i pro treningowego. Niestety nadal mam pytania i może ktoś będzie miał siłę na nie odpowiedzieć, specjalnie je ponumeruje i będę wdzięczny za odpowiedź choć na pojedyncze pytania :)
26 lat, 195 cm, 84 kg, średnia z różnych kalkulatorów to zapotrzebowanie 3200 kcal czyli potrzebując masy zaokrągliłem do 3500 kcal co daje:
190g białka (760 kcal)
84g tłuszczu (756 kcal)
496g węgli (1984 kcal)
Praca biurowa 7-15 treningi zawsze w okolicach 17-21 ( w week wcześniej)
W pracy pełna swoboda co do przygotowania posiłków.
Cel: zdecydowanie przybrać na masie a potem będzie można kierunkować na sylwetkę itd.
1. Zawsze zaczynam dzień czymś słodkim, przeważnie jest to gniazdko. Rozumiem, że to bardzo źle :)
Rozumiem, że w zamian owsianka + dodatki? A co np. z danio 150g + musli/płatki?
2. Widzę dużo przepisów pod blender. Zamierzam w najbliższym czasie taki zakupić. Jako, że jestem trochę wybredny czy można tam mielić wszystko i pić jako papkę :) ?
Np. poranną owsiankę, owoce, miód, orzechy itd.
3. Lubie słodkie i z tego co się wczytałem również to źle, rozumiem, że zjadanie tabliczki czekolady dziennie + jakieś cukierki typu michałki powinienem zdecydowanie odstawić?
4. Co z cukrem? słodzenie herbaty, kawa itd.? Zastąpić słodzikiem?
5. W domu mam często "wszystko" smażone, kotlety, jakieś mięsa, gyros, frytki, zrazy itd. Wszędzie gdzie czytam to mięso tylko gotowane lub grilowane. Nigdzie nie znalazłem wytłumaczenia czy dozwolone jest smażenie. Czy naprawdę jest to takie ważne?
6. W pracy jadłem zawsze minimum dwie jasne bułki, przerzuciłem się już na 1x żytnia + 1x jakaś ciemna z nasionami :) nawet nie wiem jak się nazywa bo "dowożą" mi je świeże rano do pracy. Czy ten kierunek jest dobry czy lepszy ryż + dodatek? W pracy nie mam jako takiej presji czasowej więc mogę robić wszystko, czy to kanapki czy to coś podgrzewać w mikrofali.
7. Lubię do drugiego śniadania wypić "gorący kubek", czy to jest również zło?
8. Co z KFC, McDonald, pizza? Należy odstawić całkowicie? Jadałem tam z 2-3 razy w tygodniu ale nie jako zastępczy posiłek tylko bardziej między zwykłymi posiłkami.
9. Czytałem gdzieś aby nie jeść kukurydzy i groszku (konserwowej). Czy to prawda? Uwielbiam kukurydzę więc może robił bym jakiś mix z ryżem.
10. Jadam często smażone jajka w różnych konfiguracjach, z szynką, bułką w kostkę, makaronem itd. Poniekąd nawiązanie do punktu 5. Czy smażone jest "ok"?
Wiem, że to banalne pytania ale nie znajduje na nie wyczerpujących odpowiedzi lub znajduję wręcz sprzeczne (na forum jedno a w artykułach pism drugie). Dopiero wgryzam się w temat "odżywiania".
Wszelkie uwagi co do odżywiania mile widziane :) Bo naprawdę nie wiem jak mam wcinać dziennie 3,5k kcal
Dzięki!