Wracam do treningow po kontuzji kręgosłupa, jako że zmieniłą mi się za bardzo kompozycja sylwetki planuje zacząć od redukcji.
Zrobiłem badanie u dietetyka na skład ciała (metodą Bioimpedancji):
| Masa ciała 77,8
Zawart tk. tł. 19,0
Masa mięśni 59,9
Masa kości 3,1
BMI 25,4
DCI 3299
Zawartość wody 57,6
Poziom tł. brzusznego 5
Pani dietetyk (niestety sama się przyznająca że brakuje jej wiedzy dla odżywiania dla sportowców) ustaliła zapotrzebowanie na poziomie
2940 -3240 kcal
Natomiast kalkulator z potreningu.pl:
Aby utrzymać wagę
Kalorie 3125.32
Węglowodany 55% 1718.93kcal = 429.73gram
Białko 15%% 468.8kcal = 117.2gram
Tluszcz 30% 937.6kcal = 104.18gram
Potrzebuje porad na moja pierwszą redukcję. Planuje ją na 5-7 tygodni, o ile uda mi się zmniejszyć poziom tk. tłuszczowej do zadowalającego poziomu.
Wymyśliłem że w dni treningowe będę spożywał od ok 3300 kcal stopniowo zchodząc do 2900, dodając za jakiś czas sesje aerobów, a w dni nietreningowe od 2800 do 2400 dodatkowo ograniczając węglowodany w dni bez treningu.
Czy do dobry kierunek? Do jakiego poziomu % tłuszczu zejść żeby móc robić masę?
Jaki powinien być udział białka/węgli/tłuszczu w mojej diecie?
Wcześniej nie liczyłem kalori, jak najwygodniej zacząć to robić? Robić plan na jedzenie na 3 dni do przodu?