SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Olej rzepakowy - rafinowany czy nierafinowany?

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 1694

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 283 Wiek 32 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 5187
Cześć!

W najnowszym artykule faftaqa trafiłem na takie sformułowanie:
"Wyjątkiem od powyższej reguły jest natomiast olej lniany, ale tylko ten otrzymany z wysokolinolenowej odmiany lnu. (...) Inną alternatywą jest olej rzepakowy, który wyróżnia się dość dobrą proporcją kwasów omega 3 do omega 6."

I się teraz zastanawiam, czy ten taki zdrowy olej rzepakowy to może być zwykły kujawski rzucony na patelnię do smażenia? Czy tutaj jest raczej mowa o tłoczonym na zimno, nierafinowanym oleju rzepakowym spożywanym na zimno, np. do sałatek?

Pozdrawiam serdecznie wszystkich forumowiczów!

--------------------------------------------------------------

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 77 Napisanych postów 2284 Wiek 3 lata Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 62278
Każdy olej rzepakowy czy jest rafinowany,czy nie nadaje się do smażenia,nawet kujawski jest tłoczony na zimno,tylko że jest rafinowany bo jest robiony przemysłowo,a oczywiście lepszy jest nierafinowany.Pozdrawiam.

rower1

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Dieta, ocena

Następny temat

Pierwsza dieta do oceny i poprawy

WHEY premium