SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Ziemniaki+mięso=fatalne połączenie?

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 2997

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 283 Wiek 32 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 5187
Witam, spotkałem się z taką opinią, że podobno przy spożywaniu ziemniaków z mięsem się uwalnia z nich jakaś niekorzystna substancja. Osobiście raczej nie sądzę, żebym jeszcze o tym nie słyszał wcześniej i żeby to była prawda, ale zapytam. Słyszeliście o tym? Coś w tym jest czy nie?

Aha, chyba coś z solaniną uwalniającą się z ziemniaków, jakoś tak to było.

--------------------------------------------------------------

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Koniu151 Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 3050 Napisanych postów 51792 Wiek 34 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 350305
To teoria pewnego pana, który nie zaleca również łączenia jakichkolwiek warzyw z mięsem, jajami czy rybą. Ryzyko zatrucia solaniną istnieje w przypadku ziemniaków niedojrzałych i źle przechowywanych, kiełkujących.

TRENER PERSONALNY/(PSYCHO)DIETETYK ONLINE. POMOC W UKŁADANIU DIET I TRENINGOW ONLINE.
KONTAKT: [email protected]

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 11 Napisanych postów 905 Wiek 34 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 9391
Jak wyżej

wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną, ważna jest dawka

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 283 Wiek 32 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 5187
Super. Dzięki Koniu za szybką odpowiedź. Tutaj trafiłeś w ciemno - akurat ta osoba, która sprzedała mi tą teorię również unika jedzenie warzyw razem z mięsem. Będę miał troche roboty, żeby "nawrócić" ale przynajmniej będzie kolejna duszyczka ogarnięta w tych sprawach, bo co ludzie czasami opowiadają to się w głowie nie mieści

zielony90 dzięki za potwierdzenie

--------------------------------------------------------------

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Koniu151 Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 3050 Napisanych postów 51792 Wiek 34 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 350305
w ciemno trafiłbym też zapewne kilka innych bzdurnych połączeń zalecanych w tej diecie.

TRENER PERSONALNY/(PSYCHO)DIETETYK ONLINE. POMOC W UKŁADANIU DIET I TRENINGOW ONLINE.
KONTAKT: [email protected]

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1420 Napisanych postów 35562 Wiek 42 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 150829
O i mam pomysł na artykuł.
Będziesz mógł się podeprzeć w dyskusji, albo - zamieścić jakiś złosliwy komentarz pod spodem (tak jakoś kojarzę Twój nick)
zdr
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 84 Napisanych postów 969 Wiek 50 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 161334
marcheloka
Aha, chyba coś z solaniną uwalniającą się z ziemniaków, jakoś tak to było.

Ziemniaki same w sobie nie są najlepsze (prócz frytek).
Ziemniaki zawierają glikoalkaloidy (min. solaninę). Glikoalkaloidy pełnią funkcję układu odpornościowego roślin. FAO/WHO ustaliły dopuszczalne najwyższe stężenie tych związków w ziemniakach i wynosi ono 1-10mg na 100g bulwy ziemniaka. Jeśli mają wiecej nie wolno ich sprzedawać. Ale zawartość glikoalkaloid rośnie w czasie przechowywania/transportu(światło, uszkodzenia mechaniczne itp).
Tutaj jest praca opisujące jak rośnie ich zawartość
http://www.pttz.org/zyw/wyd/czas/2006, 1(46) Supl/26_Zgorska.pdf
W efekcie taki ziemniak może nawet i 20x przekroczyć dopuszczalną normę na glikoalkaloidy. Dawka śmiertelna to 2-6mg/1kg masy ciała(6*80kg=480). 1kg zmieniaków może mieć 200mg, wiec ponad 2kg młodych, źle przychowywanych ziemniaków może być już mocno niebezpieczne dka zdrowia.
Lepiej jeść frytki smażone na smalcu - wysoka temperatura pozbawia frytkę wszelkich trucizn.

Jeśli ktoś chciałbym zgłębić temat po polecam
http://www.inchem.org/documents/jecfa/jecmono/v30je19.htm 
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 32 Napisanych postów 233 Wiek 41 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 930
Malcerz - glikoalkaloidy sa takze w pomidorach, wiec je również należałoby wykluczyć z diety albo smazyć przemysłowo idąc za twoim tokiem rozumowania.

Poza tym dlaczego polecasz smalec skoro jeszcze niedawno przestrzegałeś przed rakotworczym kwasem oleinowym, który jest dominujacym KT w smalcu:

http://potreningu.pl/articles/3493/oleje-roslinne-dla-ktorych-nie-ma-miejsca-w-diecie-osob-aktywnych

To są Twoje słowa

A poza tym smażenie może w ogóle niezmniejszać ilosc solniany w ziemniakach. Smazenie w warunkach domowych doprowadza medium smażalnicze zazwyczja do temperatury około 140 - 180 stopni. Solniana ulega rozkładowi w tem przekraczajacej 200 stopni.

Najpierw się naucz potem edukuj innych
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 84 Napisanych postów 969 Wiek 50 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 161334
A ile ich siedzi w pomidorach? Sprawdź i porównaj z ziemniakami. Nie manipuluj faktami.
http://www.bezpieczenstwo-zywnosci.pl/2011/06/glikoalkaloidy/
"Glikoalkaloidy ziemniaka i pomidora, te ostatnie są mniej toksyczne".
A co do kwasu oleinowego, to zacytuje Faftaqa
"Proponuję zwiekszym dystansem podchodzić do danych zawartych w wikipedii. Pmimo, iż często oparte są one na wynikach badań, to autorzy nieraz nie dokonują nalezytej ich selekcji pod wzgldem wartości jaka stanowic mogą przy wyciaganiu generalnych wniosków "
Glikoalkaloidy ulegają już częściowego zniszczeniu w temperaturze ~170C, a tyle już osiąga się robic frytki. To wystarczy by obniżyć ich zawartość do bezpiecznych przedziałów. Nie trzeba ich "wybić" do zera.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 32 Napisanych postów 233 Wiek 41 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 930
Nie ma w tym manipulacji - wiele zalezy od odmiany pomidora
Manipulacja tkwi jednak w Twoim stwierdzeniu dot 170 stopni. Wiesz, ze we wnetrzu ziemniaka temp jest niższa niż we fryturze? Jest to zwiaznae z obecnoscią wody

Co do oleinowego - czyli rozumiem, że zmieniłes juz zdanie i nie uwazasz, ze jest to kwas tłuszczowy rakotwórczy?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 84 Napisanych postów 969 Wiek 50 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 161334
saajonarah
Nie ma w tym manipulacji - wiele zalezy od odmiany pomidora


Dalej w to brniesz? Może jednak sprawdź fakty i wtedy o tym napisz. Która odmiana pomidora ma tyle tak samo szkodliwych glikoalkaloid co źle przechowywany ziemniak?
saajonarah

Manipulacja tkwi jednak w Twoim stwierdzeniu dot 170 stopni. Wiesz, ze we wnetrzu ziemniaka temp jest niższa niż we fryturze? Jest to zwiaznae z obecnoscią wody


We frytkach, smażenie znacząco obniża poziom glikoalkaloid. Zwykłe gotowanie nie spełnia tego zadania.
saajonarah

Co do oleinowego - czyli rozumiem, że zmieniłes juz zdanie i nie uwazasz, ze jest to kwas tłuszczowy rakotwórczy?

Moje zdanie ma tutaj małe znaczenie. Opierałem się na danych w wikipedii, ale "autorzy nieraz nie dokonują nalezytej ich selekcji pod wzgldem wartości jaka stanowic mogą przy wyciaganiu generalnych wniosków". Wiec biorę to pod uwagę.
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Intensywne, długie aeroby a posiłek

Następny temat

prośba o ocenę diety

WHEY premium