Na początek ankieta:
Płeć : mężczyzna
Wiek : 26
Waga : 86
Wzrost : 185
Obwód talii : 96
Szacunkowy poziom tkanki tłuszczowej : 25%
Aktywność w ciągu dnia : praca biurowa
Uprawiany sport lub inne formy aktywności : 3x w tygodniu siłownia - FBW + aero, w DNT aero/stretching
Odżywianie : od dwóch m-cy przerzucenie się na zdrowe odżywanie
Cel : redukcja rozłożona w czasie
Ograniczenia żywieniowe : brak
Stan zdrowia : kontuzja łokcia, wpływa negatywnie na rozwój klatki piersiowej (nie mogę wyciskać, robić pompek)
Preferowane formy aktywności fizycznej : siłownia
Stosowane aktualnie i wcześniej preparaty : brak
Czy możliwe jest wprowadzenie suplementów : uważam je na razie za zbędne
Stosowane wcześniej diety : "od jutra już się biorę, jeszcze tylko dzisiaj ostatnie piwko... albo 4"
Teraz krótko o mnie. Mam 26 lat więc stary pierdziel, a kraty na brzuchu jeszcze u siebie nie widziałem. Wymyśliłem że czas to zmienić ale bez Waszej pomocy nie poradzę sobie z ułożeniem diety
Poniżej pytania do Was:
1. Według kalkulatorów na potreningu.pl wyliczyłem że potrzebuję przy mojej aktywności fizycznej 3200 kcal żeby utrzymać wagę. Postanowiłem dla redukcji obciąć na początek 200 kcal, czy to dobry pomysł?
2. Całą nadwyżkę kaloryczną obciąłem z węglowodanów. Białko postanowiłem zostawić, żeby moja namiastka mięśni nie zniknęła. Tylko pytanie czy nie za dużo zostało tłuszczu w diecie? 96g.
3. Najważniejsze pytanie: czy jak spojrzycie na rozkład kalorii w ciągu dnia to uznacie go za prawidłowy? Chodzi mi o to jak najbardziej optymalnie rozłożyć kalorie w poszczególnych posiłkach? Starałem się pamiętać o zasadzie braku tłuszczów w posiłkach okołotreningowych.
4. Nie za mało mięcha i warzyw?
5. Taka uwaga: produkty, które wybierałem są monotematyczne, za mało urozmaicone. Zdaję sobie z tego sprawę i na pewno będę z nimi jeszcze kombinował, na razie jednak proszę o pomoc z makroskładnikami.
Pozdrawiam,