Opis
Błonnik Kakaowy działa wspomagająco na układ krwionośny i nerwowy.
- Pomocny w podnoszeniu ogólnej kondycji naczyń krwionośnych i żył.
- Pomocny w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu.
- Wykazuje działanie antyoksydacyjne.
- Pomocny w regulowaniu procesu przemiany materii i metabolizmu węglowodanów.
- Usprawnia działanie wszystkich narządów układu pokarmowego i znacznie skraca czas perystaltyki jelit.
- Błonnik po spożyciu chłonie wodę i pęcznieje w przewodzie pokarmowym, dając poczucie sytości, zapobiega tyciu.
Błonnik - niezbędny element zdrowej diety.
Dlaczego właśnie ten składnik jest tak ważny dla zachowania Twojego zdrowia?
Błonnik jest najbardziej znany ze swoich zdolności do zapobiegania zaparciom lub ich łagodzenia.
Ale to nie jedyne jego właściwości.
Błonnik gwarantuje również inne korzyści zdrowotne, takie jak pomoc w utrzymaniu prawidłowej wagi, obniżenie ryzyka zachorowania na cukrzycę czy wsparcie w czasie choroby serca.
Tak naprawdę błonnik to włókno pokarmowe (ang. dietary fiber)
Grupa związków chemicznych wchodzących w skład roślin i będący częścią ich struktury.
Ważne jest to, że nie są one trawione ani wchłaniane w organizmie człowieka.
Dzięki czemu przez układ pokarmowy przechodzą w niezmienionej postaci.
Błonnik należy do grupy węglowodanów nieprzyswajanych przez człowieka - nie jest również trawiony ani nie należy do grupy substancji odżywczych.
Właśnie z tego powodu pełni ważną rolę w prewencji wielu chorób cywilizacyjnych takich jak nowotwory, miażdżyca czy otyłość.
Naturalnie występuje jako składnik owoców, warzyw, nasion i zbóż i odgrywa ważną rolę w żywieniu człowieka.
Z punktu widzenia budowy błonnik to:
- Błonnik to mieszanina substancji o charakterze polisacharydowym (celuloza, hemicelulozy, pektyny, gumy, śluzy) i niepolisacharydowym (ligniny).
- Bardzo ważną fizyczną cechą błonnika jest zdolność do pęcznienia pod wpływem wody, co pobudza jelita do wydalania zbędnych produktów przemiany materii i toksyn.
Z analitycznego punktu widzenia wyróżniamy w nim składniki rozpuszczalne i nierozpuszczalne w wodzie.
Frakcja rozpuszczalna w wodzie:
- Pektyny
- Obojętne hemicelulozy
- Gumy (w tym b-glukany)
- Śluzy
- Polisacharydy algowe
Frakcja nierozpuszczalna w wodzie
- Celuloza
- Hemicelulozy ekstrahowane z roztworów kwaśnych
- Lignina
Przeciwwskazania do diety wysoko błonnikowej:
- Stany zapalne żołądka, trzustki, dróg żółciowych i jelit.
- Nieżyty przewodu pokarmowego.
- Choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy.
- Stany pooperacyjne
- Choroby zakaźne
- Stany niedoboru białka i składników mineralnych
U dzieci i młodzieży szczególną uwagę przywiązuje się do prawidłowego wykorzystania składników odżywczych z diety, które są im niezbędne do prawidłowego wzrostu i rozwoju.
Z tego powodu należy podchodzić z ostrożnością do diety wysoko błonnikowej.
Dla tej grupy zaleca się spożywanie owoców i warzyw, podawanie kasz i pieczywa razowego na przemian z pieczywem pszennym i mieszanym.
Zalecane dawkowanie
3 razy dziennie po 1 łyżeczce (około 5 g).
- Nie przekraczać 15 g na dobę.
- Porcję błonnika 5 g wymieszać z 200 ml przegotowanej, letniej wody, soku lub jogurtu.
- Nie spożywać na sucho.
Kobiety w ciąży i karmiące piersią przed zastosowaniem powinny skonsultować się z lekarzem.
Nie podawać dzieciom poniżej 15 roku życia.
Wartości odżywcze
Porcja 5 g
Ilość porcji w opakowaniu 24
Opakowanie 120 g
SKŁADNIKI AKTYWNE Błonnik Kakaowy
Zawartość jednej porcji zaw:
5 g (pojedyncza dawka) zawiera:
Wartość energetyczna 4,93 kcal / 20,64 KJ
Tłuszcze 0,13g
Białka 0,71g
Węglowodany przyswajalne 0,23g
Błonnik nierozpuszczalny 3,10g
Prowadzenie on-line, trening, dieta, suplementacja https://www.instagram.com/tomq.bb
[email protected]