Szacuny
7
Napisanych postów
1243
Wiek
33 lat
Na forum
14 lat
Przeczytanych tematów
15610
Witam jak to jest z indeksem glikemicznym widziałem sporo diet gdzie były zawarte takie produkty jak mąka pszenna, ryż biały, białe pieczywo itp. . Czy indeks glikemiczny ma znaczenie czy uważa się na niego tylko w diecie dla cukrzyków? Pozdrawiam.
Zmieniony przez - _Boston_ w dniu 2015-12-13 07:43:30
Szacuny
1034
Napisanych postów
4620
Wiek
34 lat
Na forum
12 lat
Przeczytanych tematów
35212
osobiście nie zawracałbym sobie głowy ani IG, ani ŁG. pomijam fakt, że przy amatorskim uprawianiu tego sportu wchodzenie w ten temat jest tylko 'utrudnianiem' sobie życia, ale różne produkty po różnej obróbce termicznej zmieniają swoje wartości IG, dla przykładu: pieczywo pszenne ma IG 85 jeżeli zjemy chleb tak o, natomiast jeżeli go opieczemy (piekarnik/toster) to już jego IG spadnie do 43. również sztandarowy przykład marchwi, która posiada niskie IG, gdy zjemy ją surową, natomiast po ugotowaniu jej IG skacze do góry diametralnie. przykładów można by mnożyć... więc skoro tak to wygląda to czy jest sens się w to bawić i uczyć się, który produkt jakie ma IG po danej obróbce termicznej? wg mnie nie ma
Szacuny
49
Napisanych postów
313
Wiek
32 lat
Na forum
9 lat
Przeczytanych tematów
6877
Indeks glikemiczny może mieć jakiekolwiek znaczenie jeśli dane produkty spożywałbyś bez dodatku innych, ale przecież nikt nie je samego białego ryżu albo "suchego" chleba". Dodając do tych produktów białko, tłuszcze, warzywa ig się znacząco obniża więc nie ma sensu sobie zawracać nim głowy, co nie zmienia faktu, że poza porami około treningowymi lepiej spożywać węglowodany o niższym ig :).