Uczucie głodu z pewnością do przyjemnych nie należy, czy jednak zgodnie z popularnymi przekonaniami jest ono powiązane w jakiś sposób z katabolizmem mięśniowym? Wiele osób sądzi, że tak właśnie jest w praktyce. Warto się zastanowić jednak czy ten pogląd ma jakieś uzasadnienie, a jeśli tak – to jaki mechanizm leży u podłoża tej zależności no i oczywiście – czy można mu jakoś zaradzić?
Skąd się bierze uczucie głodu?
Uczucie głodu jest czymś niezwykle bliskim naszej naturze. Wiąże się bowiem ze stanem braku dostępności energii i białka z pożywienia. W toku ewolucji ludzki organizm wykształcił sobie dość skomplikowany zestaw mechanizmów pozwalający kontrolować łaknienie i tym samym zaspokajać zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Przy prawidłowym działaniu tych mechanizmów, możliwe jest pokrywanie potrzeb ustrojowych przy minimalizacji ryzyka nadmiernego otłuszczenia ciała. Z resztą widać to w naturze – trudno znaleźć zwierzę żyjące w stanie wolnym, które cierpi na nadwagę czy otyłość. Problem polega na tym, że w regulacji poboru pokarmu biorą udział nie tylko hormony i neuropeptydy, ale także rozmaite czynniki zewnętrzne, do których zaliczyć można m.in.:
aspekty kulturowe,
aspekty społeczne,
stany emocjonalne,
bodźce wzrokowe, zapachowe i inne.
Kontrola łaknienia a dobór produktów
Istotne znaczenie dla kontroli łaknienia mają też właściwości spożywanego pokarmu. Zarówno jego wygląd, zapach i smak, jak i nawet temperatura i tekstura oraz obecność określonych składników wpływają na to czy ma on właściwości sycące czy też potęguje chęć dalszej konsumpcji. W przypadku niektórych produktów żywnościowych szybciej odczuwamy sytość w trakcie konsumpcji i dłużej czujemy się najedzeni, niż w przypadku innych. Dzieje się tak pomimo takiej samej kaloryczności.
Przeczytaj całość na PoTreningu: http://potreningu.pl/articles/4677/uczucie-glodu-a-katabolizm-miesniowy