- kiedy są spożywane w dużych ilościach,
- kiedy ktoś ma problemy z ich trawieniem, nietolerancje pokarmowe,
- soja i produkty sojowe są mocno kontrowersyjne, ze względu na szczególnie wysoką zawartość fitoestrogenów. Produkty sojowe mogą być dobre dla osób z obniżonym poziomem hormonów (starzenie).
W umiarkowanych ilościach, przy zdrowym układzie pokarmowym, strączki są dobre i zdrowe, mają dużo wapnia, żelaza i innych minerałów, witamin z grupy B, zawierają fosfolipidy regenerujące wątrobę. Jeśli 2-3 razy w tygodniu zje się strączki jako uzupełnienie do innych dań, to naprawdę nie spotkałam się nigdy z żadnym info, jakoby to mogło być szkodliwe.
Fajnym strączkiem i szybkim w przygotowaniu jest soczewica, był o niej artykuł:
http://potreningu.pl/articles/4196/osiem-powodow-dla-ktorych-warto-jesc-soczewice
Można ją przepłukać zimną wodą na sitku i dorzucać w niedużych ilościach do innych gotujących się potraw - zup, ryżu, kaszy... gotuje się mniej więcej tyle samo czasu.